Avatarin Blu-ray-version DRM-suojaukset aiheuttavat ongelmia

Kaarlo Räihä
3. toukokuuta, 2010 11:49

Suositun Avatar-elokuvan esitys elokuvateattereissa ei sujunut ilman ongelmia, sillä elokuvan digitaalisten versioiden käyttämät DRM-suojaukset aiheuttivat ongelmia elokuvan näyttämiselle, joiden takia näytöksiä jouduttiin perumaan. DRM-ongelmat näyttävät vaivaavan myös elokuvan myytäviä Blu-ray-versioita, jotka eivät suostu toistumaan oikein kaikilla Blu-ray-soittimilla.
Ongelmia on ilmaantunut ainakin tiettyjen LG:n, Denonin ja Samsungin valmistamien Blu-ray-soittimien kanssa. Ongelmat juontavat juurensa Blu-ray-version kanssa käytettävään BD+-kopiointisuojaukseen, jonka uusin versio ei ole toiminut oikein kyseisillä soittimilla.
Samsung on julkaissut BD-UP5000- ja BD-P1400-soittimille firmware-päivityksen, jonka pitäisi korjata Avatar-elokuvan kanssa havaitut ongelmat. Päivitysten asentaminen kyseisiin soittimiin vaatii kuitenkin tietokoneella avulla tehtävän päivitys-CD:n luomista, joten kuluttajille päivitysoperaatio ei ole helpoin mahdollinen.
Avatar ei ole ensimmäinen Blu-ray-elokuva, joka on aiheuttanut kuluttajille ongelmia DRM-suojauksien takia. Aiemmin kuluttajat ovat joutuneet päivitysoperaatioihin mm. Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer- (Fantastic Four: Hopeasurffari) ja The Day After Tomorrow -elokuvien vuoksi, ja todennäköisesti vastaavia ongelmia nähdään myös jatkossa, kun BD+-suojauksesta julkaistaan lähitulevaisuudessa uusi versio.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.