Microsoft on Jobsin linjoilla HTML5:stä

Matti Robinson
30. huhtikuuta, 2010 15:44

Microsoft ja Apple eivät ole aina tulleet tunnetuksi ylimpinä ystävyksinä, mutta jotkin asiat yhdistävät amerikkalaisjättejä. Yksi ajankohtaisimmista yhtäläisyyksistä on HTML5-videon puolestapuhuminen. Internet Explorer -yksikön GM Dean Hachamovitch on nyt kertonut IEblogissa, että hän on samoilla linjoilla Steve Jobsin kanssa -- tulevaisuus on HTML5:ssä.
Hachamovitch keskittyy kuitenkin itse HTML5:ttä ja Jobsin kannanottoa enemmän HTML5-videossa käytettävään koodekkiin. Applen kanssa H.264:n kannalla oleva Microsoft on päättänyt, että IE9:n HTML5-implementaatio tulee tukemaan ainoastaan H.264-koodekkia. Rannalle jäävät siis näillä näkymin Firefoxin ja Operan suosima Theora, sekä Googlen kenties avoimeksi muuttuva VP8.
H.264 on Hachamovitchin mukaan erinomainen valinta, sillä se on standardoitu, tukee laitteistokiihdytystä ja on käytössä kuluttajaelektroniikassa. Lisäksi Microsoft muistuttaa, että kehittäjät voivat luottaa, että esimerkiksi Windows 7 tukee H.264-koodekkia ja laitteistokiihdytystä ilman ylimääräisiä rojalteja.
Microsoft-pomo lopettaa blogiviestin kuitenkin Adobe-suotuisempaan sävyyn. "Vaikka verkosta löytyy paljon muilla teknologioilla toteutettuja videoina, niin ilman flashiä navigointi verkossa on hankalampaa. Microsoft työskentelee Adoben kanssa ja käy keskustelua tunnetuista ongelmista. Ongelmista huolimatta Flash säilyy tärkeänä osana hyvää käyttökokemusta nykywebissä."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.