Warettajat nauravat TeliaSoneran Muumi-operaatiolle

Kaarlo Räihä
27. huhtikuuta, 2010 14:09

Luvattomien lataajien keskuudessa useiden gigatavujen kokoisten tiedostojen siirtäminen on osa arkea, mutta nähtävästi yritysmaailmassa tällaiset taidot ovat harvassa, sillä teleoperaattori TeliaSonera kehuu Digitodayn uutisessa, kuinka ainoastaan sen hyvät internet-yhteydet pelastivat tulevan Muumi-elokuvan perikadolta.
Tarinan mukaan lopputuotannossa olevan Muumipeikko ja punainen pyrstötähti -elokuvan loppuosa piti alun perin siirtää Japanista Suomeen fyysisesti, mutta Islannin tulivuorenpurkauksen aiheuttamat lentokiellot estivät tämän suunnitelman. Elokuvaa on tarkoitus näyttää Cannesin elokuvafestivaaleilla ensi kuussa, joten muutaman päivän myöhästyminen siirto-operaatiossa olisi voinut aiheuttaa ensi-illan peruuntumisen.
Tuotantoyhtiön onneksi TeliaSonera tarjosi käyttöön tarpeeksi nopeat ja luotettavat internet-yhteydet, jotta elokuvan 160 gigatavun kokoinen loppuosa saatiin siirrettyä Suomeen. TeliaSoneran laajakaistapalveluista vastaava johtaja Mika Matturi kommentoi asiaa leikkisästi Digitodaylle "Käytännössä imaisimme täältä Helsingin päästä elokuvan paloina Japanista. Ensimmäisenä siirtyivät suikulat, sähköiset hattivatit, mutta pyöreämpiä muumipeikkoja piti odottaa vähän pidempään".
Matturin mukaan tavallisella kotikoneella tai yritysten internet-yhteyksillä tällaista operaatiota ei olisi voinut suorittaa, sillä siirrettävät osat ovat kuulemma niin isoja, että ne saattavat korruptoitua siirron aikana.
Toivottavasti Matturin lausunto ei kuitenkaan edusta koko TeliaSoneran teknistä osaamista, sillä suurien tiedostojen siirtäminen luotettavasti onnistuu myös tavallisilla laajakaistayhteyksillä. Yhtensä esimerkkinä tästä on Nine Inch Nails -yhtye, joka laittoi viime vuoden alkupuolella jakoon 400 gigatavun edestä konserttivideoita BitTorrentin avulla. Näitä taltiointeja ladanneet fanit tuottivat sitten tästä materiaalista oman editoidun julkaisun.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.