DNA haluaa HD1- ja HD2-kanavanippuihin SD-sisältöä

Kaarlo Räihä
25. huhtikuuta, 2010 20:37

Suomessa jaetut verkkotoimiluvat digitaalisten TV-ohjelmien jakelua varten eivät tunnu kelpaavan yrityksille, sillä lupiin halutaan muutoksia yhä kiihtyvällä vauhdilla. Aiemmin tällä viikolla kerroimme kuinka Digita haluaisi lähettää C-, D- ja E-kanavanipuissa DVB-T2-sisältöä, ja nyt on selvinnyt että DNA haluaisi lähettää HD1- ja HD2-kanavanipuissa teräväpiirto-ohjelmien lisäksi tavallisen resoluution sisältöä.
DNA perustelee muutoshakemustaan (PDF) kilpailevan toimijan eli Anvian saamalla paremmalla luvalla. Anvian saama verkkotoimilupa F-kanavanipun osalta sallii sekä teräväpiirtosisällön että tavallisen resoluution sisällön lähettämisen, joten tältä osin DNA:n saamat verkkotoimiluvat eivät ole yhtä hyviä.
DNA:n mukaan kilpailun kannalta olisi parempi, että se voisi ottaa DVB-T2-kanavanippuihinsa myös tavallisen resoluution kanavia. Tämä helpottaisi myös yrityksen taloudellista tilannetta, koska "se vähentäisi riskiä siitä, että DNA:n verkkoon jäisi kapasiteettia vuokraamatta".
Maksu-TV-paketteja rakentaville tahoille muutos olisi mieluisa, koska ne voisivat tarjota kanavapaketeissa molempia lähetystyyppejä.
Jos sekä Digitan että DNA:n hakemukset hyväksytään, on antenniverkossa pian runsaasti kapasiteettia tavallisen resoluution DVB-T2-lähetyksille. DVB-T2-verkoissa käytettävän H.264/MPEG-4 AVC -videopakkauksen myötä kuvanlaadun pitäisi kuitenkin olla parempi kuin nykyisissä Suomessa käytössä olevissa DVB-T-lähetyksissä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.