Adoben ja Applen kiistely Flashistä jatkui

Kaarlo Räihä
22. huhtikuuta, 2010 12:54

Adoben ja Applen välinen kiista Flash-tekniikasta ei ole hävinnyt mihinkään ja tällä viikolla molemmat yritykset ovat jälleen hyökänneet toistensa kimppuun.
Aluksi iskunsa teki Adobe, joka kertoi uuden Flash CS5:n olevan näillä näkymin yrityksen viimeinen Flash-sisältöä tuottava työkalu, jossa tuetaan iPhone- ja iPad-kehitystä.
Syynä näille muutoksille ovat Applen muuttuneet kehitysehdot, joiden mukaan Objective-C-, C-, C++- ja JavaScript-ohjelmointikielet ovat jatkossa ainoita sallittuja kehityskieliä iPhone OS:n ohjelmille. Täten esim. Flashin sisältämä ActionScript ei ole enää sallittujen kielten listalla.
Tämän lisäksi Adoben kehitystiimissä työskentelevä Mike Chambers ilmoitti, ettei hän aio enää kehittää iPhone-ohjelmia, vaan jatkossa hän panostaa kehitystyössä Android-laitteisiin, jotka tarjoavat hänen mielestään enemmän avoimuutta.
Applen vastaiskun suoritti yrityksen tiedottaja Trudy Muller, joka kertoi CNET-sivustolle Adoben ymmärtäneen asiat väärin. Mullerin mukaan iPhonejen ja iPadien tukemat HTML5, CSS, JavaScript ja H.264 ovat oikeasti avoimia standardeja toisin kuin Flash, joten tältä osin Adoben ja Applen näkemykset avoimuudesta eroavat hyvin paljon.
Yritysten välinen kiistely asiasta käynnistyi aiemmin tänä vuonna, kun Adoben työntekijät eivät sulattaneet iPadin Flash-vapautta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.