Lataajien yhteydet saa sulkea Irlannissa

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2010 14:19

Viime vuoden tammikuussa Irlannissa toimiva internet-operaattori Eircom ilmoitti tulevista toimista, joiden myötä tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattava lataavat asiakkaat voivat menettää internet-yhteytensä. Eircomin ilmoitus poiki runsaasti soraääniä, joiden takia asian laillisuutta on tarkisteltu maan oikeuslaitoksissa, ja tällä viikolla annettujen perusteluiden mukaan tällainen toiminta on laillista.
Dublinissa käydyn käsittelyn mukaan tuomari Peter Charleton ei näe siinä mitään lainvastaista, että kuluttajan internet-yhteys voidaan sulkea tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen takia, tai että luvattomien lataajien IP-osoitetietoja jaellaan eteenpäin. Charletonin mukaan Eircom voi aloittaa kaavailun toiminnan vaikka välittömästi.
Oikeuden päätös oli suuri voitto maan tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille. Levy-yhtiöitä edustavan Irish Recorded Music Associationin (IRMA) johtaja Dick Doyle oli mielissään oikeuden päätöksestä. Hänen mukaansa asian vatvominen oikeudessa aiheutti alkuperäisille suunnitelmille kuuden kuukauden viivästymisen, mutta nyt toimiin aiotaan ryhtyä välittömästi.
Seuraavaksi IRMA:n uskotaan vaativan Irlannin muita internet-operaattoreita vastaaviin toimenpiteisiin, jolloin koko maahan saataisiin luvattomien lataajien arkea kiusaava valvonta ilman lainsäädännöllisiä muutoksia.
Monien muiden vastaavien käytäntöjen tavoin myös Eircom lähettää aluksi asiakkailleen muutaman kirjallisen varoituksen, jos tekijänoikeusjärjestöt ilmoittavat tietyn IP-osoitteen suorittavan luvatonta lataamista. Jos luvaton lataaminen jatkuu varoituksista huolimatta, sulkee Eircom kyseisen internet-liittymän.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.