Läppärivakoilua harrastanut koulu otti tuhansia vakoilukuvia

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2010 12:05

Helmikuussa Yhdysvalloissa nousi kohu Pennsylvaniassa sijaitsevan Harriton High Schoolin jakamista kannettavista tietokoneista, kun selvisi että kannettavien avulla oli kerätty erilaisia tietoja oppilaista ilman eri mainintaa.
Koulun alkuperäisen kertomuksen mukaan kannettavien valvontaominaisuuksia oli käytetty vain 42 kertaa ja tällöinkin tarkoitus oli löytää kadotetut tai varastetut kannettavat. Koulun lausunnon todenperäisyys on kuitenkin jälleen kyseenalaistettu, kun koulun oikeuteen haastaman opiskelijan asianajajat kertoivat tilanteesta toisen version.
Asianajajien mukaan opiskelija Blake Robbins on päätynyt ainakin yli 400 kuvaan, jotka järjestelmän ylläpitäjät olivat siirtäneet koulun palvelimille. Robbinsin kannettava ei ollut kuvia otettaessa kateissa tai varastettu, vaan hänen perheensä oli unohtanut maksaa 55 dollarin suuruisen vakuutusmaksun, jonka maksamattomuuden nojalla koulu käynnisti valvontaohjelman.
Asianajajien saamien sähköpostiviestien perusteella ylläpitäjät olivat tietoisesti katselleet oppilaita luvatta ja he olivat suorastaan rakastaneet kameroiden kautta näkynyttä saippuaoopperaa. Web-kameralla otettujen kuvien lisäksi ylläpitäjät näkivät ruutukaappausten avulla esim. nuorten sähköposti- ja pikaviestikeskusteluja. Asianajajien mukaan kannettavien avulla otettiin oppilaista tuhansia kuvia.
Ylläpitäjien tilannetta ei helpottanut se, että seurantaohjelman käytöstä vastuussa ollut Carol Cafiero ei omassa kuulustelutilaisuudessaan vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.