BASCA vaatii Spotifyn toimintaan lisää avoimuutta

Kaarlo Räihä
15. huhtikuuta, 2010 10:22

Spotify-palvelun maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat jälleen kuuma puheenaihe, sillä Britanniassa musiikintekijöitä edustava BASCA (British Academy of Songwriters, Composers and Authors) on ilmaissut tyytymättömyytensä Spotifyn toimintaan.
BASCA:n mukaan Spotifyn maksamat korvaukset ovat pikkuruisia, jonka lisäksi ongelmia aiheuttaa Spotifyn tapa pitää rahavirtojen yksityiskohdat salaisina. BASCA:n johdossa toimiva Patrick Rackow sanoo, etteivät Spotifyn kautta musiikkia jakelevat artistit voi tällä hetkellä mitenkään tarkistaa, että heille tilitetään oikeat korvaukset. Tilanteen korjaaminen vaatisi enemmän avoimuutta Spotifyn toimintaan, jotta artistit voisivat seurata tarkemmin rahojen kulkua.
Tällä hetkellä voimassa oleva salaisuuksien verho ei ole Rackowin mukaan hyvä asia, koska se luo artistien keskuuteen pelon ja epäluottamuksen ilmanpiirin, joka ei luonnollisesti ole hyväksi alan tulevaisuudelle. Erityisesti Spotifyn maksamat pienet korvaussummat ovat saaneet monet artistit epäilemään, että heiltä pimitetään tuloja.
Spotify ei myöskään ole kertonut tietoja levy-yhtiöiden kanssa tekemistään sopimuksista, joten tällä hetkellä on hankala arvioida menevätkö artisteille tarkoitetut rahat oikeisiin osoitteisiin. Viime vuonna esim. Lady Gagan kerrottiin ansaitsevan saamastaan miljoonasta Spotify-kuuntelusta rahaa hieman yli sata euroa, joten Spotify-tuloilla ei ainakaan vielä osteta kullattuja haialtaita.
Spotify ei suostunut kommentoimaan BASCA:n esittämiä epäkohtia, mutta artisteille on yrityksen mukaan luvassa lisää tuloja, kunhan Spotify saa aluksi enemmän maksavia asiakkaita ja mainostuloja. Viime kuussa Spotify kertoi, että palvelulla on yli 320 000 kuukausimaksua maksavaa asiakasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.