Googlen HTML5-videokoodekki avoimeksi

Matti Robinson
13. huhtikuuta, 2010 10:38

Useat lähteet ovat kertoneet NewTeeVee.comille, että Google olisi avaamassa HTML5-videokoodekiksi povatun VP8:n lähdekoodia. Ensi kuun Google I/O 2010 -konferenssiin suunniteltua julkaisua tulee lähteen mukaan seuraamaan tuet Chrome- ja Firefox-selaimissa.
HTML5-videon odotetaan syrjäyttävän nykyiset nettivideoformaatit, mutta työ on edelleen kovasti kesken. Toistaseksi HTML5-videon keskeinen ongelma on epäselvyys käytettävästä koodekista. Ehdolla VP8:n lisäksi ovat erityisesti H.264 sekä Ogg Theora, joiden suuntaan yritysten tuet ovat jakautuneet pitkälti kahtia.
Kovaäänisesti HTML5:n puolesta puhuva Apple on yhdessä Microsoftin kanssa H.264-tukijoita, Firefox ja Opera puolestaan tukevat avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Ogg Theoraa. Google Chrome tukee tällä hetkellä molempia koodekkeja.
Mikäli VP8 todella avataan, niin Google on vahvoilla kamppailussa HTML5-koodekkistandardista, sillä Firefox ja Opera mielivät avoimen lähdekoodin pariin. Samalla VP8 tiettävästi tarjoaisi Theoraa parempaa kuvanlaatua. Haaste Googlelle tuleekin eteen suostutellessa yhdysvaltalaisjätit Microsoftin ja Applen uuteen koodekkiin. Yritykset ovat vasta hiljattain hyväksyneet H.264:n, eivätkä suuryhtiöt ole tunnetusti nopeimpia reagoimaan tämän kaltaisiin muutoksiin.
VP8 on Googlen viime vuonna ostaman On2 Technologiesin kehittämä videokoodekki. Saman yrityksen vanhempaan videokoodekkiin, VP3:een, perustuu myös Ogg Theora -- On2 julkaisi VP3:n avoimena lähdekoodina vuonna 2001, jonka jälkeen koodekkia on jatkokehitetty Theora -nimellä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.