Oikeus: FCC ei voi rangaista internet-operaattoreita

Kaarlo Räihä
6. huhtikuuta, 2010 22:23

Yhdysvaltain telehallintovirasto eli Federal Communications Commission (FCC) koki tänään merkittävän oikeustappion, kun Washingtonin oikeuslaitos totesi, ettei FCC voi pakottaa internet-operaattoreita muuttamaan toimintatapojaan.
Vuonna 2008 FCC nuhteli internet-operaattori Comcastia, koska operaattori oli häirinnyt BitTorrent-liikenteen sujuvuutta. Samalla FCC määräsi operaattoria muuttamaan toimintaansa, mutta Comcastin mukaan FCC:llä ei ollut määräysvaltaa asiassa, jonka takia yritys valitti FCC:n toimista.
Oikeuden näkemyksen mukaan maan kongressi ei ole antanut FCC:lle täysiä toimintavaltuuksia asian suhteen, joten virasto ei voi määrätä muutoksia ilman kongressin hyväksyntää. FCC voi valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen tai vaihtoehtoisesti se voi lobata läpi lakimuutoksen, jonka myötä se voisi vahtia ja tuomita niitä internet-operaattoreita, jotka eivät pelaa sääntöjen mukaan.
Tällä hetkellä yhteisistä säännöistä käydään kuitenkin Yhdysvalloissa jatkuvaa kädenvääntöä, sillä suurimmat internet-operaattorit haluaisivat enemmän vapauksia toimintaansa, jotta ne voisivat esim. myydä erilaisia yhteyspaketteja kuluttajille tai estää tiettyjen ohjelmien toiminnan verkossaan.
Operaattoreiden suunnitelmia vastustavat mm. Google ja Skype, jotka haluavat pitää internetin neutraalina paikkana, jossa operaattorit eivät voi määrätä ehtoja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.