Kuinka luot turvallisen salasanan

Matti Robinson
23. maaliskuuta, 2010 14:41

Älypää-sivuston kautta tapahtunut salasanavuoto osoittaa, että suuri joukko ihmisiä käyttää erittäin yksinkertaisia salasanoja, jotka ovat helposti murrettavissa -- jopa arvattavissa. Nykyisin miltei jokainen verkkopalvelu muistuttaa, että salasana on paitsi pidettävä omana tietonaan, niin myös luotava mahdollisimman vaikeaksi murtaa.
Verkosta löytyy paljon ohjeita turvallisen salasanan luontiin, joista keräsimme tärkeimmät kohdat tähän uutiseen:
1) Älä käytä selkeitä sanoja tai sanontoja ja sekoita salasanaan sekä isoja että pieniä kirjaimia (esim. hevonen -> hevomissänen -> heVOmiSSÄneN)
2) Sekoita sanojen sisälle ja väliin numeroita ja erikoismerkkejä (esim. karkkirasia -> k4rkk1:r4s14)
3) Käytä aina mahdollisimman pitkiä salasanoja
4) Älä käytä samaa salasanaa joka paikassa
5) Helpottaaksesi muistamista, luo salasana pohjautuen lauseen ensimmäisiin merkkeihin ("Asun Tampereella ja 2 koirani nimet ovat Musti ja Rollo" -> ATj2knoMjR)
6) Edellistä salasanaa voit muokata entistä turvallisemmaksi muuttamalla hieman lausetta erikoismerkeillä ("Asun Tampereella - 2 koirani nimet ovat Musti ja Rollo." -> AT-2knoMjR.)
Lisää hyviä neuvoja löytyy esimerkiksi wikiHow-sivuston salasanaoppaasta. Salasanan turvallisuutta voit testata esimerkiksi Microsoftin palvelussa.
Suosittelemme myös käyttämään salasanojen hallintaan tarkoitettuja ohjelmia, jolloin salasanojen muistamista ei vaadita, vaan ne löytyvät yhden salatun palvelun takaa. Loistava (ja ilmainen) sovellus tähän on mm. KeePass.

Lue myös nämä
Tägit
tietoturva salasana opas
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.