Kiina kritisoi Googlen päätöstä

Ilkka Ketola
23. maaliskuuta, 2010 10:31

Kiinan hallitus ei suhtaudu suopeasti Googlen päätökseen siirtää kiinalaisille suunnatut hakupalvelut Hong Kongiin ja lopettaa niiden sensuuri. Maan mukaan Google toimii "täysin väärin" ja rikkoo tekemäänsä lupausta noudattaa Kiinan lakeja. Google ilmoitti eilen siirtävänsä Manner-Kiinaan suunnatut palvelunsa Hong Kongiin, jotta voisi lopettaa Kiinan hallituksen vaatiman ennakkosuodatuksen eli sensuurin.
"Google on rikkonut kirjallisen lupauksen, jonka se teki tullessaan Kiinan markkinoille", kommentoi Kiinan Internetsääntöjen noudattamista valvovan viranomaisen edustaja. Nimettömänä pysytellyt lähde antoi lausuntonsa uutistoimisto Xinhualle.
Kiinan ulkoministeriön puhemies Qin Gang otti maltillisemman linjan. Hän kommentoi lehdistölle, että kyseessä on yksittäisen kaupallisen yrityksen toimet, jotka eivät vaikuta Kiinan ja Yhdysvaltain välisiin poliittisiin suhteisiin -- ellei jokin toinen taho politisoi toimintaa. Viranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että maan palomuurit suodattavat nyt "arkaluontoisia" hakuja.
Qin Gangin mukaan hallitus käsittelee Googlen tapauksen maan lakien mukaan.
Xinhuanin aiemmin haastattelema Internetvalvonnasta vastaavan viranomaisen nimetön edustaja ei ollut lausunnoissaan aivan yhtä varovainen. Lähteen mukaan Google politisoi kaupallisia asioita, eikä hänen edustamansa virasto hyväksy Googlen kohtuuttomia syytöksiä ja toimintatapoja.
Valkoinen talo on kertonut olevansa tyrmistynyt siitä, etteivät Kiina ja Google onnistuneet ratkaisemaan erimielisyyksiään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.