Jokapiraatinoikeus: TTVK harrastaa kiristyskirjetoimintaa

Kaarlo Räihä
22. maaliskuuta, 2010 12:28

Tekijänoikeusjärjestöjen toiminta on viimeisten vuosien aikana saanut osakseen runsaasti kritiikkiä, koska esim. luvattomien lataajien maksettavaksi määrättävät korvaussummat saattavat nousta äkkiä miljooniin dollareihin. Suomessa korvaussummat eivät ole vielä rikkoneet yksittäisen henkilön osalta sadan tuhannen euron rajaa ja monet tapaukset sovitaankin oikeuden ulkopuolella, jonka takia Jokapiraatinoikeus-pamfletin kirjoittaneet Ahto Apajalahti ja Kaj Sotala vertaavat esim. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ryn (TTVK) toimintaa kiristykseen.
Apajalahden ja Sotalan mukaan suuren korvaussumman uhka ajaa ihmisiä sopimaan tekijänoikeuskiistat oikeuden ulkopuolella. Viime vuonna TTVK selvitti oikeuslaitoksen avustuksella 82 henkilön tiedot, koska heidän epäillään jakaneen netissä tekijänoikeudella suojattua musiikkia ilman lupaa. Tiedot saatuaan TTVK ottaa kyseisiin henkilöihin yhteyttä kirjeellä, jossa kerrotaan että tapaus voidaan viedä oikeuteen, jos kirjeen saaja ei suostu yhteistyöhön. TTVK:n mukaan lähes kaikki sopivat juttunsa oikeuden ulkopuolella, jolloin korvattavaa tulee yleensä muutama tuhat euroa.
"Se on verrattavissa kiristykseen. Osapuolet ovat hyvin epätasa-arvoisessa asemassa" kertoi Apajalahti HS:lle. Apajalahti ja Sotala vertaavat tilannetta mafian tekemiin tarjouksiin, joista ei uskalleta kieltäytyä rangaistuksen pelossa. Pamfletin mukaan esim. pienituloisen opiskelijan on hyvin vaikea taistella syyttömyytensä puolesta, kun vastassa on armeija mediayhtiöiden lakimiehiä.
TTVK:n johdossa toimiva Antti Kotilainen ei luonnollisesti ole Apajalahden ja Sotalan kanssa samaa mieltä tekijänoikeusjärjestön toiminnasta. "Kyllä me puolustetaan siinä suomalaisia musiikin tekijöitä ja suomalaista kulttuurisisältöä" kertoi Kotilainen HS:lle. Kotilainen kannustaa ihmisiä esim. Spotifyn käyttäjiksi, jolloin kuluttajat saavat musiikki kuunneltavakseen edullisesti. "Onko kymmenen euroa kuukaudessa liian paha hinta? Jos haluaa jakaa laittomasti aineistoja, pitää olla valmis ottamaan vastuu, joka siitä voi tulla"
Jokapiraatinoikeus-pamfletissa Apajalahti ja Sotala kertovat TTVK:n toiminnan lisäksi mm. nettijakelun vaikutuksista eri sisältöihin, ACTA-sopimuksesta ja laajakaistaverosta, joten lähes 300-sivuisesta teoksesta löytynee kaikille jotain luettavaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.