Elokuvia teatterissa kuvannut "maVen" tuomittiin vankilaan

Kaarlo Räihä
17. maaliskuuta, 2010 18:04

Internetissä paremmin maVen-nimellä tunnettu Geremi Adam on saanut Kanadassa lopulta rangaistuksen kahden tekijänoikeudella suojatun elokuvan luvattomasta nettijakelusta, kun hänelle luettiin tuomio eilen Montrealissa.
Adam levitti vuosien 2004-2006 aikana internetiin useita elokuvia, joita jaettiin sitten eteenpäin mm. P2P-verkkojen kautta. Kopiot Adam kuvasi paikallisissa elokuvateattereissa, ja hänet saatiin lopulta kiinni luvattomasta kuvaamisesta ensimmäisen kerran vuonna 2006. Kiinnijäämisestään huolimatta Adam jatkoi elokuvien luvatonta kuvaamista elokuvateattereissa ja hän jäi toimistaan kiinni vielä uudemman kerran vuonna 2008.
Kanadan poliisin ohella miehen toiminnasta oli kiinnostunut Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi eli FBI (Federal Bureau of Investigation), joka auttoi todisteiden keräämisessä. FBI kuvaili jossain vaiheessa Adamia Kanadan suurimmaksi elokuvapiraatiksi.
Adamin tuomioksi määrättiin kahden ja puolen kuukauden vankeusrangaistus, jonka lisäksi hänen pitää suorittaa yhdyskuntapalvelusta sadan tunnin verran. Syyttäjä vaati hänelle neljän kuukauden vankeusrangaistusta ja puolustus olisi halunnut tuomioksi pelkkää yhdyskuntapalvelusta, koska Adam kärsii masennuksesta ja hänellä on ollut ongelmallinen lapsuus.
Adam on istunut tuomiostaan jo suurimman osan, koska hänet pidätettiin autovarkauden yrityksestä tammikuussa, jonka jälkeen hän ollut pidätettynä. Näillä näkymin hän vapautuu ensi viikolla, jonka jälkeen hänen on tarkoitus jatkaa opintojaan.
Kyseessä on ensimmäinen Kanadassa langetettu vankeusrangaistus elokuvien luvattomasta nettijakelusta, joten kyseessä on merkittävä ennakkotapaus.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.