Nokia hakee patenttia ravistettavalle puhelimelle

Lauri Jämsä
7. maaliskuuta, 2010 18:06

Tulevaisuudessa saattaa olla luvassa helpotusta matkapuhelimien akkukestoon. Näin uskoo ainakin Nokia, joka on jättänyt patenttihakemuksen tekniikasta, jolla voitaisiin valmistaa esimerkiksi itseään lataavia kännyköitä.
Pietsosähköinen kineettistä energiaa keräävä keksintö perustuu puhelimen sisällä liikkuviin osiin. Painavat komponentit (esimerkiksi akku) voidaan laittaa liikkumaan kiskojen varassa, jolloin niiden liike tuottaa pietsoelementtien avustuksella sähkövirtaa.
Kineettistä energiaa on kerätty jo vuosikymmeniä esimerkiksi rannekelloissa. Idea ei ole siis uusi, mutta ainakin Nokia näyttää uskovan uuden toteutustavan olevan patentin arvoinen. Koska usein puhelin kulkee koko päivän mukana käyttäjän taskussa, ei ilmaisen liike-energian hyödyntäminen ole suinkaan huono idea. Liikkuvat osat ovat kuitenkin aina niitä kuluvia osia, ja trendi on ollut viime aikoina enemmänkin niiden vähentäminen eikä lisääminen. Tulevaisuus näyttää, löytävätkö ravisteltavat puhelimet tiensä kauppojen hyllyille asti.
Tarkempaa tietoa lataustekniikasta voi lukea suoraan Nokian patenttihakemuksesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.