Luvattomasta tiedostojenjaosta on tullut kansallisurheilu

Kaarlo Räihä
4. maaliskuuta, 2010 11:53

Ranskassa luvattomista ohjelmakopioista on tulossa suuri ongelma ohjelmistoalalle, ja viimeisimpien tutkimusten perusteella 42 prosenttia Ranskassa käytössä olevista ohjelmista on luvattomia kopioita.
Britanniassa vastaava luku on 26 prosenttia ja Saksassa 27 prosenttia, joten näihin maihin verrattuna Ranskan tilanne ei vaikuta ohjelmistoja myyvien yritysten kannalta kovin hyvältä. Lounais-Ranskassa luvattomien ohjelmakopioiden käyttäminen on vielä muuta Ranskaa yleisempää ja siellä luvattomien kopioiden osuus on 49 prosenttia.
Paikallisen CeriseClub-yrityksen mukaan luvattomasta tiedostojenjaosta on tullut maan uusi kansallisurheilu. Yrityksen mukaan ranskalaiset nauttivat siitä, että he saavat kiertää heille asetettuja esteitä, joten maan uusi ankara tekijänoikeuslainsäädäntö vain kannustanee luvattomia lataajia.
23-vuotias Alex kehuskeli La Charent Libre -lehdelle kuinka hän oli asentanut 15 minuutin aikana 4 000 euron edestä luvattomia ohjelmakopioita, joiden joukkoon lukeutuivat mm. Adoben Photoshop- ja Illustrator-ohjelmat. Alexin mukaan paikalliset opiskelijat kilpailevat keskenään kopiointisuojauksien ohittamisessa ja siitä on tullut opiskelijoille uusi ajanviete.
Yhtenä syynä Lounais-Ranskan ongelmiin pidetään alueen rahattomuutta, jonka takia ihmiset ovat kiinnostuneet ratkaisuista, joiden avulla ohjelmia saa käyttöönsä ilmaiseksi. Paikalliset teknologiakeskukset kouluttavat lisäksi jatkuvasti tietotaitoisia ihmisiä, joille suojauksien kiertäminen on helppoa.
Moraalin kannalta luvattomien ohjelmakopioiden käyttäminen ei tunnu haittaavan paikallisia asukkaita, vaan heidän mielestään suuret ohjelmistoyritykset tienaavat miljardeja, joiden takia muutamien eurojen menetykset eivät vaikuta näihin yrityksiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.