EU: Googlen pitää varoittaa ihmisiä kuvausautoista

Kaarlo Räihä
26. helmikuuta, 2010 17:29

Googlen Street View -katunäkymäpalvelu ja siihen kuvia keräävät kuvausautot ovat herättäneet runsaasti keskustelua Suomessa viime aikoina. Suomen lisäksi vastaavia hyökyaaltoja on koettu muissakin EU-maissa, jonka johdosta Euroopan Unionin tietosuojaviranomaiset ovat lähettäneet Googlelle ohjeita palvelun hankittavan kuvamateriaalin osalta.
Ensimmäinen Googlelle annettu vinkki koskee kuvausautoista tiedottamista. EU:n mukaan Googlen pitäisi tiedottaa kuvausautojen liikkeistä internetissä ja paikallisissa sanomalehdissä, jotta ihmiset voivat varautua tilanteeseen. Kuvausauton pitäisi myös välttää kuvaamista sellaisilla paikoilla, joissa kamerat voivat tallentaa intiimiä tai arkaluonteista materiaalia.
Google on jo aiemmin avannut sivuston, josta pystyy seuraamaan Street View -autojen etenemistä.
Otettujen kuvien säilyttämisestä EU antoi myös suosituksen, joka on kuusi kuukautta. Nykyisellään Google säilyttää alkuperäisiä kuvia vuoden verran, joten säilytysaikaa pitäisi EU:n suosituksen perusteella lyhentää puolella vuodella. Googlen mukaan kuvien säilyttäminen vuoden ajan on kuitenkin laillista ja oikeutettua, joten kuvien säilytysaikaa ei ainakaan näillä näkymin lyhennetä.
Google tarvitsee alkuperäistä materiaalia mm. epäsoveliaista kuvista tehtyjen valitusten selvittämiseen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.