Nettivideoiden katselu korvaa TV:n katselua

Kaarlo Räihä
23. helmikuuta, 2010 12:50

Viestintäviraston teettämä tutkimus kertoo todellisen yllätyksen, sillä TV:tä ei katsella Suomessa enää niin paljon kuin aiemmin. Tutkimuksessa haastatelluista ihmisistä noin kolmannes kertoi TV:n katselun vähentyneen viimeisen vuoden aikana. Eniten katselu vähentyi 15–19-vuotiaiden parissa.
Toinen tutkimuksen kohutieto oli internetissä tapahtuvan videokatselun suosion kasvaminen. 54 prosenttia vastaajista kertoi nettivideoiden katselun yleistyneen omalta osalta viimeisen vuoden aikana ja suosituinta katselu on nuorten parissa. Suomessa suosituin videopalvelu oli vastaajien keskuudessa YLE Areena, toisella sijalla on MTV3 Katsomo, kolmantena Ruutu.fi ja neljäntenä Sub.fi, joiden lisäksi vastaajat mainitsivat mm. BBC:n, CNN:n, iltapäivälehtien videopalvelut, TV-kaistan ja YouTuben.
Internetin suosion noususta huolimatta ohjelmia katsotaan kuitenkin selvästi eniten suoraan TV:stä, ja 86 prosenttia vastaajista harrastaa tätä edelleen. Toiseksi suosituinta oli videokasettien ja DVD-elokuvien katselu (68 prosenttia), jonka jälkeen kolmannelta sijalta löytyy internet lyhyiden videoleikkeiden osalta (67 prosenttia). Digiboksille tai muulle medialle tallennettuja ohjelmia katsoo 57 prosenttia vastaajista ja pidempiä nettivideoita 40 prosenttia vastaajista.
Monille kuluttajille suurin ongelma nettivideoiden osalta on sisällön löytäminen, jonka vaivalloisuuden takia nettivideoita ei katsella. Muita syitä olivat mm. EVVK, tietokoneen sijainti ja liian hidas internet-yhteys.
Tutkimuksen toteutti IRO Research Oy viime vuonna loka-marraskuun välisenä aikana. Tutkimusta varten haastateltiin internetin avulla yhteensä 4399 ihmistä, joiden ikähaarukka oli 15–64-vuoden välillä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.