FBI tutkii koulun harrastamaa läppärivakoilua

Kaarlo Räihä
21. helmikuuta, 2010 14:48

Tällä viikolla Yhdysvalloissa esiin tullut tullut läppärivakoilutapaus kiinnostaa myös liittovaltion poliisia eli FBI:ta (Federal Bureau of Investigation), joka on avannut jutun tiimoilta omat tutkimukset.
FBI tutkii ovatko Pennsylvaniassa sijaitsevan Harriton High Schoolin työntekijät mahdollisesti syyllistyneet esim. salakuunteluun, kun he ovat aktivoineet koulun jakamien kannettavien tietokoneiden valvontaominaisuudet ilman erillistä ilmoitusta.
Koulun edustajan mukaan ominaisuutta on käytetty yhteensä 42 kertaa varastettujen tai kadonneiden kannettavien löytämiseksi. Koneissa oleva toiminnallisuus mahdollistaa kuvankaappauksen ottamisen työpöydältä ja yksittäisten kuvien ottamisen web-kameralla. Otetut kuvat voidaan sitten siirtää internet-yhteyden avulla koulun tietohallintoon jatkokäsittelyä varten. 18 tapauksessa kannettava on löytynyt tämän ylimääräisen toiminnallisuuden avulla.
Oppilaiden vanhemmille näistä mahdollisuuksista ei ole kuitenkaan juuri informoitu, ja koulun mukaan tässä kohdassa olisi ollut parannettavan varaa. Etäkäyttö ei myöskään tiettävästi onnistunut aivan kaikkien henkilöiden toimesta, vaan sitä varten tarvittiin tietohallinnon apua, joka salli etäkäytön vain koulupiirin antamalla erikoisluvalla.
Negatiivisesta julkisuudesta huolimatta kannettavia tullaan jakamaan oppilaille jatkossakin, mutta valvontaan liittyviä asioita muutetaan jatkossa toisenlaisiksi, jotta vastaavilta ongelmilta vältyttäisiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.