Tietosuojavaltuutettu lähetti Googlelle selvityspyynnön katunäkymäpalvelusta

Kaarlo Räihä
19. helmikuuta, 2010 18:41

Suomessa viime viikolla avattu Googlen Street View -katunäkymäpalvelu on herättänyt runsaasti keskustelua, ja iltapäivälehtien lisäksi palvelusta on kiinnostunut tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, joka on lähettänyt Googlelle selvityspyynnön palvelusta.
YLE Uutiset kertoo Aarnion olevan kiinnostunut mm. kasvokuvien käsittelystä, jota palvelussa harrastetaan. "Jos henkilö tehdään palvelussa tunnistamattomaksi, tunnistetaanko hänen kuitenkin siinä alkuperäismateriaalissa" kommentoi Aarnio raakakuviin liittyvää tietosuojaongelmaa.
Googlella on paria viikko aika vastata kysymyksiin, jonka jälkeen päätetään mahdollisista toimenpiteistä. "Erikseen pitää sitten miettiä, riittääkö ohjaus vai pitääkö ryhtyä muihin toimenpiteisiin" kertoi Aarnio YLE:n Uutisille.
Tähän mennessä tietosuojavaltuutetulle on tullut Street Viewiin liittyen yli kaksikymmentä kantelua. Lisäksi palvelun kuvista on käynnissä ainakin yksi rikostutkinta, jossa Raahen poliisi selvittää, että rikkooko housuttoman eläkeläismiehen näyttäminen kuvissa maamme lakeja. Myös muiden kaupunkien viranomaisille on tehty kuvista tutkintapyyntöjä.
Googlen tuomitseminen oikeudessa Street Viewissä näkyvien kuvien takia ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista maamme nykyisen lainsäädännön mukaan. "Rikosnimekkeenä sekä salakatselu että yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen edellyttävät tarkoituksellisuutta" kertoivat oikeustieteen asiantuntijat HS:lle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.