Koulu vakoili oppilaitaan jakamillaan kannettavilla?

Kaarlo Räihä
19. helmikuuta, 2010 12:05

Monissa oppilaitoksissa on jaettu oppilaille viime vuosien aikana erilaisia teknisiä apuvälineitä, kuten kannettavia tietokoneita ja MP3-soittimia, joiden on tarkoitus helpottaa opiskelua. Yhdysvalloissa on nyt noussut kuitenkin esiin tapaus, jonka seurauksena vastaavat lahjat joutuvat jatkossa tarkempaan syyniin.
Ongelmien keskipisteessä on Pennsylvaniassa sijaitseva Harriton High School, jonka opetushenkilökunta tiettävästi tarkkaili oppilaita näille jaettujen kannettavien tietokoneiden avulla. Oppilaiden toimia seurattiin kannettavien web-kameran avulla, ja jutusta valuneiden tietojen perusteella web-kameralla oppilaan kotona otettua kuvaa on käytetty todisteena, kun koulu rankaisi oppilasta tämän huonosta käyttäytymisestä.
Opetushenkilökunta pystyi aktivoimaan kameran tiettävästi etäkäyttöisesti ja kannettavaa käyttävälle henkilölle ei annettu tästä mitään ilmoitusta tai varoitusta.
Oppilaille tai heidän vanhemmilleen kameran aktivointimahdollisuudesta ei ole kerrottu koulun toimesta kannettavia jaettaessa ja tästä syystä asiasta on luvassa oikeusjuttu (PDF). Paikallista koulupiiriä, sen johtajaa ja koulupiirin hallituksen jäseniä syytetään siviilioikeuden puolella mm. yksityisyyden rikkomisesta, tekijänoikeudella suojatun sisällön varastamisesta ja salakuuntelusta. Koska tapauksesta halutaan joukkokanne ja asiaa käsitellään todennäköisesti vielä rikosoikeudessa, on koulupiirillä käsissään todellinen mediapainajainen.
Toistaiseksi koulu ja koulupiiri ovat olleet vaitonaisia asiasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.