Hovioikeus ei salli TPB-sulkua

Kaarlo Räihä
11. helmikuuta, 2010 10:11

Viime kesänä Norjassa toimivat tekijänoikeusjärjestöt haastoivat internet-operaattori Telenorin oikeuteen, koska operaattori ei estänyt asiakkaidensa pääsyä The Pirate Bay -sivustolle. Tekijänoikeusjärjestöjen kannalta oikeustaistelu ei ole edennyt hyvin, sillä he hävisivät jutun marraskuussa käräjäoikeudessa ja eilen hovioikeudessa.
Oikeuslaitoksen mukaan Norjan nykyinen lainsäädäntö ei anna tuomareille valtaa estää pääsyä TPB:n tapaisille sivustoille. Maan nykyinen laki ei myöskään pidä Telenorin toimia laittomina, joten sitä ei voida rangaista, eivätkä tekijänoikeusjärjestöt voi vaatia operaattorilta korvauksia.
Telenorin mukaan oikeuden päätös oli oikea. Yrityksen edustaja vertasi tilannetta tikapuukauppiaan arkeen, jota ei voida myöskään haastaa oikeuteen, jos hänen myymillään tikapuilla tehdään rikoksia. Myöskään internetin sensurointiin Telenor ei halua lähteä mukaan.
Norjalaiset tekijänoikeusjärjestöt olivat luonnollisesti pettyneitä tuomioon. Musiikkialaa edustavan TONO:n ilmoituksen mukaan EU-direktiivejä ei ole otettu käyttöön maan lainsäädännössä oikealla tavalla. Vaikka Norja ei ole EU-maa, pitäisi sen ottaa käyttöön tiettyjä EU-direktiivejä, koska se on ETA-maa.
Norjan hallitus on jo ilmoittanut, että paikallista tekijänoikeuslakia uudistetaan tulevaisuudessa, joten uuden oikeustaistelun mahdollisuus elää vielä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.