Googlelta avoin ja huippunopea testiverkko

Ilkka Ketola
10. helmikuuta, 2010 21:58

Google aikoo tarjota huippunopean nettiyhteyden parhaillaan jopa 500 000 amerikkalaiselle. Hakukonejätti haluaa rakentaa kokeellisen verkon, jonka avulla nopeiden verkkojen tekniikkaa ja uusia käyttötarkoituksia voidaan jalostaa entisestään. Googlen mukaan verkon nopeudet olisivat noin luokkaa gigabitti sekunnissa, eli netin surffailu olisi suunnilleen 100-kertaa nopeampaa kuin tämän hetkisellä keskivertoyhteydellä.
Google kertoi suunnitelmistaan yhtiön virallisessa blogissa. "Tavoitteenamme on kokeilla uusia tapoja, joilla voimme parantaa ja nopeuttaa internetyhteyksiä kaikille", Googlen tuotepäälliköt Minnie Ingersoll ja James Kelly kertovat blogikirjoituksessa.
Tuotepäälliköt tarkentavat Googlen kolmeksi päätavoitteeksi tässä projektissa uusien sovellusten löytämisen, uusien verkkoratkaisujen kehittämisen sekä avoimuuden ja valinnan vapauden. Google lupaa siis rakentaa verkkoaan läpinäkyvästi ja avoimesti ja tarjota käyttäjille mahdollisuuden valita mieleisensä useista palveluntarjoajista. Uusien tekniikoiden osalta avainlöydökset luvataan jakaa maailmalle.
Vähitellen netin joka saralle ja sen ulkopuolelle luikerteleva Google kertoo haluavansa ennen kaikkea kokeilla ja oppia projektinsa kautta. Yhtiö haluaa nähdä, millaisia sovelluksia ja käyttötapoja kehittäjät ja käyttäjät onnistuvat huippunopealle verkolle luomaan.
Projektin ensiaskel on koekäyttäjiksi kiinnostuneiden yhteisöjen löytäminen seuraavan kuuden viikon aikana. Google odottaa yhteydenottoja niin kunnilta kuin tavallisilta kansalaisilta aina maaliskuun 26. päivään saakka. Hakemusten perusteella Google päättää, mille Yhdysvaltain alueille verkko rakennetaan.
Googlelta löytyy omat hakemukset virkamiehille ja asuinseutuansa mainostaville kaduntallaajille. Tavallisilta käyttäjiltä Google kyselee lähinnä netin käyttötottumuksista ja -kokemuksista sekä perusteluja sille, miksi oma asuinalue pitäisi valita projektiin. Virkamiehet taas saavat eteensä seitsemän sivuisen hakemuksen, jolla kartoitetaan kaikki mahdollinen niin kunnan taloudentilasta, pinta-alasta, infrastruktuurista ja väestöpohjasta kuin yhteistyöhalukkuudesta, tekemisen organisoinnista ja Googlea mahdollisesti rasittavista veroista ja sitoumuksista.
Ja alla on tietysti asiaan kuuluva video, jolla Google esittelee projektiaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.