Ilmaisista H.264-nettivideoista ei vaadita rojaltimaksuja

Kaarlo Räihä
5. helmikuuta, 2010 12:36

AVC/H.264-videokoodekin lisensoinnista vastaava MPEG LA teki tiistaina odotetun päätöksen, kun se kertoi ettei H.264-koodekkia käyttävistä ilmaisista nettivideoista peritä rojaltimaksuja ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.
Päätös on helpotus useille netin videopalveluille, jotka ovat siirtyneet viime vuosien aikana käyttämään H.264-videopakkausta. Tilanne on ollut sama aiemminkin, mutta vuoden 2011 alussa voimaan astuu uusi lisensointikausi, jonka hinnoittelusta ei ollut aiemmin vielä tietoa.
Muilta osin AVC/H.264 ei kuitenkaan muutu ilmaiseksi, joten laitevalmistajat, enkoodereita ja dekoodereita valmistavat tahot sekä maksullisia H.264-videoita myyvät yritykset joutuvat edelleen pulittamaan MPEG LA:lle suuret summat rahaa. Tarkemmat uudet lisensointimaksut julkaistaan tämän vuoden aikana.
Nykyään rojaltikatto AVC/H.264:n suhteen on vuodessa 5 miljoonaa dollaria yritystä kohden. Applen ja Googlen tapaiset suuryritykset hyötyvät tästä rajasta, sillä ne voivat sisällyttää H.264-tuen kaikkiin tuotteisiinsa lähes pilkkahintaan. Ongelmia tulee puolestaan Mozillan tapaisille yrityksille, jotka eivät varsinaisesti myy mitään tuotteita. Tällaisille tahoille 5 miljoonan dollarin vuotuinen maksu kuulostaa suurelta summalta varsinkin kun maksun määrä vain todennäköisesti kasvaa vuosittain.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.