Poliisi ratsasi jälleen DC-käyttäjiä

Kaarlo Räihä
3. helmikuuta, 2010 16:51

Direct Connect -verkkojen kautta tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta jakaneet tahot ovat jälleen joutuneet oikeudellisiin ongelmiin, kun Ruotsin poliisi teki eilen useita pidätyksiä (Googlen käännös) asian tiimoilta.
Pidätyksiä tehtiin yhteensä viisi kappaletta, ja pidätyksien yhteydessä epäillyiltä takavarikoitiin tietokoneita ja muuta laitteistoa. Kaikki pidätetyt olivat pitäneet DC-verkossa jaossa vähintään 9 000 musiikkikappaletta, ja suurin jaossa ollut määrä oli 17 000 musiikkikappaletta. Yksi pidätetyistä on myöntänyt pyörittävänsä kahta DC-hubia, mutta omasta mielestään hän ei ole tehnyt mitään rikollista. Kahden muun henkilön kohdalla ratsia toimi tehokkaasti, sillä nämä tahot myönsivät jaelleensa musiikkia luvatta.
Pidätysten taustalla ovat äänitealan etuja puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) tekemät tutkintapyynnöt, joiden perusteella poliisi ryhtyi toimiin. IFPI toimintaa Ruotsissa johtava Lars Gustafsson kertoi radiohaastattelussa, että ilmoituksia tehtiin 20 kappaletta, mutta vain viidessä tapauksessa poliisi ryhtyi jatkotoimiin.
Gustafsson ei näe luvattomien lataajien toimissa järkeä, koska tarjolla on hyviä laillisia palveluita, joiden kautta he saisivat haluamansa musiikin laillisesti.
Ruotsin Piraattipuoluetta johtava Rick Falkvinge pitää maan nykyistä lainsäädäntöä huonona, sillä hänen mukaansa ihmisten tietokoneita ei saisi takavarikoida pelkästään sen nojalla, että he ovat jaelleet luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.