Kommentti: Mitä vaihtoehtoja on iPadille?

Matti Robinson
2. helmikuuta, 2010 13:50

Applen hiljattain julkaiseman iPad-tabletin myötä niin median kuin kuluttajinkien kiinnostus tablet-tietokoneita kohtaan on herännyt. Apple iPad on jakanut ihmisten mielipiteet selkeästi kahteen leiriin: joko kyseessä on mullistava laite ja varma ostos tai täysin turha, isompi versio iPod Touchista. Riippumatta iPadin menestymisestä muut tablet-valmistajat ovat varmasti tyytyväisiä lisähuomioon. Erityisesti pienemmille valmistajille tablettejen esiinmarssi on tervetullutta.
Tabletteja on tehty jo pidemmän aikaa -- Nokia N900:n edeltäjätkin olivat varustettu lisänimellä Internet Tablet. Tablet-koneiden nykysukupolvi on siirtynyt huomattavasti suurempiin näyttöihin, jotka ovat kokoluokaltaan ja resoluutioltaan miniläppäreiden kanssa samalla viivalla. Tosin esiteltiinhän jo 90-luvulla kynänavigointiin perustuva QBE Tablet Aqcess-nimisen firman toimesta. Massamarkkinoilla tällaisia laitteita ei ole syystä tai toisesta toistaiseksi näkynyt. Onko siis kyse tarpeettomasta laitteesta, jonka markkinarako läppärin ja kännykän välissä on liian pieni?

Aqcess QBE Tablet
Ilmeisesti Apple oli oikeaan aikaan liikenteessä, sillä muun muassa Hewlett-Packard on kertonut, että vasta nyt teknologia ja markkinat ovat kypsiä slate-malliselle tablet-tietokoneelle. Apple ei ole kuitenkaan iPadinsä kanssa yksin. Useat muutkin yritykset yrittävät kahmia itselleen tämän toistaiseksi vaatimattoman laitekategorian osuuksia.
Pienemmistä valmistajista tunnetuimpia lienee Archos, joka valmistaa viiden, seitsemän ja yhdeksän tuuman näytöllä varustettuja tabletteja. Archosin laitteissa pyörivät muun muassa Android- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmät. Hinnat alkavat 250 dollarista ja päättyvät iPad-hintaluokan 550 dollariin.

Archos 9
Raskalaisvalmistajan ExoPC Slate on tarkoitus tulla markkinoille iPadin tavoin maaliskuussa. Kovasti iPadia muistuttava tabletti on varustettu 8,9 tuuman monikosketusnäytöllä. Käyttöjärjestelmänä toimii Windows 7, jonka päälle on rakennettu oma käyttöliittymä.

ExoPC Slate
Allekirjoittaneelle uusin tuttavuus on JooJoo-niminen tablet-tietokone, joka on vasta ennakkotilattavissa. Laitetta odotetaan markkinoille noin parin kuukauden päästä. Laitetta valmistava Fusion Garage ilmoitti eilen, että iPad-julkistuksen jälkeen ennakkotilaukset pomppasivat. Yritys on saamassa myös uutta rahoitusta vajaan 10 miljoonan dollarin verran. Kyseessä on hieman iPadia isompi, 12,1 tuuman näytöllä varustettu kone, jossa on Apple-tyylisesti vain yksi fyysinen nappi. Laite tukee monikosketusta ja lupaa helppoa ja tehokasta kosketusnavigointia.

JooJoo
Pienempien valmistajien lisäksi liikkeellä ovat muun muassa PC-valmistajat Hewlett-Packard ja MSI. Molempien tablet-laitteita esiteltiin tämän vuoden CES-messuilla viime kuussa. Markkinoille ne saapuvat vielä tämän vuoden aikana.

Edeltävien slate-mallisten tablet-koneiden lisäksi tarjolla on useita fyysisellä näppäimistöllä varustettuja tablet-tietokoneita. Näistä valtaosa on kääntyvällä näytöllä varustettuja läppäreitä, jotka eivät välttämättä ole vertailukelpoisia hintansa ja/tai kokonsa puolesta.
Mikä tableteista on suosikkinne ja mitä mieltä olette laitekategoriasta yleensä? Olkaa hyvä ja kommentoikaa alla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.