Adobe raivoissaan iPadin Flash-puutteesta

Kaarlo Räihä
31. tammikuuta, 2010 14:36

Tämän viikon keskiviikkona Apple julkaisi odotetusti iPad-nimisen tablet-laitteen, joka ei kuitenkaan juuri kerännyt kehuja. Laitteen ovat lytänneet mm. Nintendo ja Microsoft, mutta pisimmälle vihakampanjansa on vienyt Adobe, joka ei pysty sulattamaan sitä seikkaa, ettei iPad tue Flash-sisältöä.
Ensimmäisen kiven lasilinnaan heitti Adrian Ludwig, joka ihmetteli blogimerkinnässään Applen toimia. Ludwigin mukaan Flashin hylkääminen tarkoittaa sitä, ettei iPadilla voi käyttää monia internetin videosivustoja (75 prosenttia), eikä pelata monia selainpelejä (70 prosenttia).
Seuraavana päivänä oman hyökkäyksensä teki Lee Brimelow, joka julkaisi omassa blogissaan kuvia, joissa näkyy kuinka esim. FarmVille-peli, aikuisviihdesivustot ja Hulu eivät toimi iPadilla Flashin puuttumisen takia. Brimelow kuvakokoelma ei kuitenkaan ollut kovin todenmukainen, sillä FarmVilleä ja Hulua lukuun ottamatta kaikki Brimelowin antamat esimerkit toimivat iPadilla joko suoraan Mobile Safari -selaimella tai erillisenä sovelluksena.
John Gruber kirjoittaa omassa blogissaan, että Adobe pelkää Flashin hyvän markkina-aseman pian heikentyvän, koska avoimet standardit kiinnostavat kehittäjiä enemmän. Robert Scoble vertaakin tilannetta Firefoxin alkuaikoihin, jolloin monet sivustot toimivat selaimella kehnosti tai ne eivät toimineet lainkaan, koska sivustot suunniteltiin toimiaan käytännössä ainoastaan epästandardin Internet Explorerin kanssa. Vuosien saatossa tilanne kuitenkin muuttui, ja nykyään Firefoxia tukevat käytännössä kaikki sivustot.
Scoble uskoo helmikuussa julkaistavan mobiili-Flashin olevan Adoben viimeinen oljenkorsi, ja jos Mobile World Congress -tapahtumassa pidettävä esitys ei vakuuta web-kehittäjiä, on Flashillä luvassa pitkä ja tasainen alamäki.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.