Kaarlo Räihä
27. tammikuuta, 2010 20:14
Apple järjesti tänään San Franciscossa tilaisuuden, jossa yrityksen toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli odotetusti iPad-nimellä kulkevan tablet-tietokoneen.
iPad on suunniteltu internet-surffailuun, sähköpostin lukemiseen, videoiden ja valokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, pelien pelaamiseen sekä e-kirjojen lukemiseen. Käyttöliittymä on tuttu iPhoneista ja iPod toucheista (ohjelmistoalusta on sama), ja tarjolla on kosketusnäytön kautta käytettävä QWERTY-näppäimistö tekstin syöttämistä varten.
Vakio-ohjelmia ovat selaimen lisäksi mm. YouTuben teräväpiirtovideoita näyttävä ohjelma, karttasovellus, iTunes musiikin ja videoiden ostamista varten sekä App Store, josta voi hankkia lisää sovelluksia.
Selain muistuttaa iPhonen vastaavaa Mobile Safaria, mutta sormella tapahtuva selaaminen on selvästi vauhdikkaampaan. Valitettavasti Flash-tuki puuttuu selaimesta, joten aivan kaikkeen käyttöön iPad ei taivu.
Erityisesti laitteessa on panostettu kuvien katseluun, ja suurien kuvamassojen hallinta näytti ainakin Jobsin käsissä onnistuvan hyvin. Kuvia voi lajitella esim. kaupunkien perusteella, jos kuvissa ovat mukana paikkatiedot. Kuvista saa myös luotua erilaisia diaesityksiä, joihin saa tarvittaessa soimaan musiikkia taustalle, kuten iPhoto-ohjelmassa.
Laskentatehoa laitteessa tuntuu olevan riittävästi, sillä teräväpiirtovideoiden (720p H.264) toistaminen sujui Jobsin esittelyssä sulavasti ja samaa voi sanoa karttasovelluksesta, jossa zoomaus ja paikan vaihto sujuu kuin lentäen. Laskentatehosta vastaa Applen itse kehittämä A4-suoritin, joka toimii gigahertsin kellotaajuudella.
Näyttö iPadissa on täysin kapasitiivinen IPS-tekniikalla toteutettu LCD-kosketusnäyttö (monikosketustuki) ja kokoa näytöllä on 9,7 tuumaa (resoluutio 1024x768). Painoa laitteella on noin 680 grammaa (3G-mallin paino on 730 grammaa) ja paksuutta noin 13,5 millimetriä (242,8x189,7x13,4).
Flash-muistia on mallista riippuen 16, 32 tai 64 gigatavua. Verkkoyhteyksistä vastaavat Bluetooth 2.1 + EDR ja 801.11n-yhteensopiva WLAN. 3G on mukana joissain malleissa; UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz) ja GSM/EDGE (850, 900,1800, 1900 MHz). iPadiin on integroitu kaiuttimet (mukana lisäksi 3,5mm kuulokeliitin), mikrofoni, digitaalinen kompassi ja kiihtyvyysanturi. Videota laitteesta saa ulos VGA:na (vaatii adapterin) ja komposiittina.
Yhtäjaksoista käyttöä laitteen akku (litium-polymeeri, ei vaihdettavista itse) kestää 10 tuntia ja Stand-by-tilassa laitteen akku kestää kuukauden verran. Luontoa rakastavia ihmisiä kiinnostanee myös se, ettei iPad sisällä lainkaan arsenikkia, elohopeaa tai PVC-muoveja, jonka lisäksi laitteen monet osat ovat kierrätettävissä.
Ohjelmien osalta kaikkien iPhone-sovellusten pitäisi toimia suoraan iPadilla (jo ostetut sovellukset voi kopioida iPadiin ilman lisämaksua), ja natiivin resoluution lisäksi ohjelmat voi skaalata tuplakokoon, joka helpottaa esim. pelien pelaamista. Sovellusten kehittäjät voivat tarvittaessa hyödyntää suurempaa resoluutiota sovelluksissa, mutta tämä vaatii muutoksia ohjelmakoodeihin ja kehittäjät pääsevät vauhtiin välittömästi, sillä uusi SDK-kehityspaketti julkaistaan tänään.
Tilaisuudessa esiteltiin myös joitain iPadin suurempaa näyttöä hyödyntäviä sovelluksia, joita ovat mm. Nova-räiskintäpeli, New York Times -lehden lukusovellus sekä Brushes-kuvankäsittelysovellus.
Pelejä laitteelle kehittää ainakin Electronic Arts, jonka Travis Boatman esitteli tilaisuudessa Need for Speed Shift -pelin iPad-versiota.
E-kirjojen lukemiseen tarkoitettu sovellus on iBooks, johon luettava sisältö hankitaan iBook Store -kauppapaikalta. Kirjoja kauppapaikalla myyvät isoista kustantajista ainakin Penguin, Macmillan, Simon & Schuster, Hachette ja HarperCollins. Kirjojen hinnat vaihtelevat 8-15 dollarin välimaastossa. Lukemisen osalta iBooks tukee mm. fontin vaihtamista, zoomausta, sivujen nopeaa vaihtamista ja sisällysluettelon perusteella navigointia.
Kaikkien työnarkomaanien onneksi Apple tuo tutusta iWorks-ohjelmistosta version iPadille, joten taulukkolaskennan ja tekstinkäsittelyn voi tarvittaessa hoitaa tabletilla. iPadin rajoitusten takia käyttöliittymää ja toiminnallisuutta on kuitenkin jouduttu muokkaamaan, joten ohjelmaan tottuminen voi viedä oman aikansa. Hintaa iWorksin iPad-versiolla on 30 dollaria (koko paketti) tai 9,99 dollaria (yksittäinen sovellus).
iPadin synkronointi tietokoneen kanssa hoidetaan USB-kaapelilla. 3G-paketin datavaihtoehdot ovat Yhdysvalloissa 15 dollaria 250 megatavusta tai 30 dollarin hintainen rajoittamaton tiedonsiirto. Yhdysvalloissa ainoa operaattorivaihtoehto on tiettävästi AT&T. Muualla maailmassa laite on operaattorivapaa ja siihen sopivat uudet mikro-SIM-kortit. Suoraa puhelinominaisuutta laitteessa ei ole, mutta Skypen kanssa puhelut toivottavasti onnistunevat.
Yhdysvalloissa 16 gigatavun iPad maksaa 499 dollaria, 32 gigatavun malli 599 dollaria ja 64 gigatavun malli 699 dollaria. 3G-mallien hinnat ovat puolestaan 629 dollaria, 729 dollaria ja 829 dollaria, eli 3G-yhteys tuo laitteeseen mystisesti lisähintaa 130 dollaria. Muiden myyntialueiden hinnat kerrotaan myöhemmin.
Tavallisten mallien toimitukset alkavat kahden kuukauden sisällä ja 3G-mallit toimitetaan kolmen kuukauden sisällä.
Lisälaitteissa tarjolla on kahta erilaista telakkaa, joista toinen sisältää näppäimistön sekä suojakotelo kantamista varten (toimii myös tukena). Kameroista kuvien siirtäminen onnistuu erillisen USB-adapterin tai SD-muistikorttiadapterin avulla.
Alla kuvia laitteesta