Jammie Thomasin korvaussummaa laskettiin tuntuvasti

Kaarlo Räihä
23. tammikuuta, 2010 10:40

Kesäkuussa Yhdysvalloissa asuva Jammie Thomas määrättiin maksamaan 1 920 000 dollarin eli noin 1,36 miljoonan euron edestä vahingonkorvauksia, koska hän oli jaellut internetissä luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia.
Elokuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö totesi korvaussumman kohtuulliseksi, ja tuolloin epäiltiin Thomasin joutuvan maksamaan vahingonkorvauksia koko loppuelämänsä. Nyt Jammie Thomas on saanut kuitenkin todellisen lottovoiton, sillä tuomari Michael Davis määräsi uudeksi korvaussummaksi 54 000 dollaria eli noin 38 000 euroa. Täten yhtä kappaletta kohden korvattavaa tulee 2 250 dollaria (aiempi kappalekorvaus oli 80 000 dollaria).
Davisin mukaan miljoonien korvauksia ei voida määrätä pelkän pelottelun takia, kun kyse on tapauksesta, jossa rikokset on tehty ilmaisen musiikin takia. Täten Thomasin tuomio olisi voinut olla huomattavasti ankarampi, jos hän olisi myynyt luvattomasti lataamiaan kappaleita eteenpäin.
Thomas ei kuitenkaan usko, että hän voisi maksaa edes alennettua korvaussummaa, koska hänen tulonsa ovat niin pienet.
Levy-yhtiöitä jutussa edustanut tekijänoikeusjärjestö RIAA (Recording Industry Association of America) ei suostunut vielä kommentoimaan uutta korvaussummaa. Jos RIAA ei ole tyytyväinen tapaukseen, voi se vaatia asian uudelleenkäsittelyä seuraavan viikon kuluessa, joten asiaa saatetaan vielä puida oikeudessa ja samalla korvaussumma voi muuttua.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.