Internet Explorerin kilpailijoilla kissanpäivät

Lauri Jämsä
20. tammikuuta, 2010 21:47

Kerroimme muutama päivä sitten Saksan tietoturvaviraston suosituksesta vaihtaa internet-selain Microsoftin Internet Explorerista johonkin muuhun. Myöhemmin saksalaisten joukkoon liittyivät myös Ranska ja Australia.
Saksassa on huomattu merkittävä piikki Opera-selaimen latausmäärissä, The Register kertoo. Latausmäärät kasvoivat yli kaksinkertaisiksi, kun tietoturvavirasto varoitti IE:n käytöstä. Australiassa Opera-selaimen latausmäärät kasvoivat maan antaman suosituksen jälkeen 37 prosentilla.
Nousseet latausmäärät huomattiin myös Mozillan leirissä. Firefox-selaimen latausluvut nousivat välittömästi Saksassa annettujen tietoturvavaroitusten jälkeen ja selaimelle kertyi latauskertoja neljässä päivässä arviolta noin 300 000 normaalia enemmän (oranssi alue kuvassa). Muiden maiden lataustietoja ei Mozillan mukaan ole vielä ehditty tutkimaan yhtä tarkasti.
"Tietoturvaongelmat kiusaavat Internet Explorerin käyttäjiä jatkuvasti, jonka lisäksi Saksan ja Ranskan suositukset kyseisen selaimen käyttöä vastaan ovat linjassa sen kanssa, mitä tietoturva-asiantuntijat ovat kertoneet jo vuosia", kertoi Operan tiedottaja The Registerille.
Microsoft on kertonut Internet Explorerin 8-version olevan turvallinen. Esimerkiksi Ranska on kuitenkin listannut kaikki IE:n versiot mustalle listalle.
Microsoft kertoo tietoturvablogissaan tulevansa julkaisemaan selaimen haavoittuvuuteen ylimääräisen korjauspäivityksen. Aikataulua korjaukseen ei kuitenkaan ilmoiteta.
Mikäli käyttäjä surffaa haavoittuvalla selaimella saastuneelle internet-sivulle, saattaa koneeseen pujahtaa troijalainen haittaohjelma, jonka avulla kone voidaan ottaa hallintaan ja mahdollisesti varastaa käyttäjän tietoja. Kone on kaikkein heikoimmilla tietoturvauhkaa vastaan, mikäli käytössä on IE:n versio 6.
Internet Explorerin sijasta Windows-käyttäjät voivat kokeilla esimerkiksi Firefox-, Chrome-, Safari- tai Opera-selaimia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.