Musiikin myynti kasvoi viime vuonna Ruotsissa 10 prosenttia

Kaarlo Räihä
18. tammikuuta, 2010 19:25

Ruotsissa levy-yhtiöillä on syytä hymyyn, sillä musiikkiteollisuuden etuja puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) keräämien tietojen mukaan musiikin myynti kasvoi siellä viime vuonna 10,2 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna.
Edellisen kerran myyntiluvut paranivat Ruotsissa vuonna 2000, jonka jälkeen on menty tasaista alamäkeä. CD-levyjen myynnin osalta kasvua tuli 1,9 prosenttia ja Ruotsissa 80 prosenttia levy-ythtiöiden tuloista tulee CD-levyjen myynneistä. Nettilataamoiden osuus Ruotsin musiikkimarkkinoista oli viime vuonna 16,3 prosenttia ja kasvua tällä sektorilla tuli vuoteen 2008 verrattuna huimat 98,6 prosenttia.
Nettilataamoista hankitun musiikin suosion nopealle kasvulle löytynee useita syitä, mutta IFPI:n paikallisena johtajana toimivan Ludvig Wernerin mukaan suurin vaikutus on laillisten latauspalveluiden parantumisella. Viime vuonna useat musiikkilataamot lisäsivät tarjontaansa DRM-vapaita kappaleita, jonka myötä palvelut ovat kuluttajan kannalta houkuttelevampia.
Toinen suuri syy musiikin myynnin kasvulle on monien mielestä Ruotsissa viime keväänä käyttöön otettu IPRED-direktiiviin perustuva laki, joka helpottaa luvattomien tiedostonjakelijoiden etsimistä. Oikeussosiologian tohtori Måns Svensson uskoo kuitenkin, että nettilataamoiden suosio olisi kasvanut myös ilman lakimuutoksia, koska tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen vaikuttaa negatiivisesti vain fyysisten tuotteiden myyntiin.
Tutkija Daniel Johanssonin mukaan suurin muutos on tapahtunut nuorten keskuudessa. Heille Spotifyn tapaiset palvelut ovat tarjonneet uuden tavan kuunnella musiikkia ja Ruotsin lisäksi esim. Britanniassa on havaittu vastaava siirtymä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.