download.fi: Mitä softia suomalaiset asensivat 2009?

Petteri Pyyny
14. tammikuuta, 2010 20:07

Seurasimme suurella mielenkiinnolla sitä, miten sisarsivustomme download.fi:n liikenne heilui loppuvuodesta ja etenkin joulunpyhien jälkeisenä aikana -- joulupäivänä liikenteessä alkoi piikki, joka kesti käytännössä loppaisen jälkeiseen päivään asti. Pienellä tilastojen ja tiettyjen tekijöiden analysoinnilla saimme kaivettua esille niinkin yllättävän seikan, että joulupukki näytti tänäkin jouluna kantaneen kilteille lapsille ison kasan tietotekniikkaa asennaltavaksi.
Tuosta innostuneena kaivelimme esiin tilastoa siitä, mitä ohjelmia ihmiset asentavat juuri hankkimiinsa tietokoneisiin ja päätimme julkaista nuo tilastot. Sinänsä mitään mullistavaa ei listalta löytynyt, mutta jotain erikoista kuitenkin, kuten kuvankäsittelyyn tarkoitettujen ohjelmien suuri suosio. Keskitymme tässä nimenoman tilastollisesti havaittuun dataan, joten listat ovat Windows-ohjelmista koostuvia.

Aivan ensimmäiseksi: tietoturva kuntoon


Lähes kaikissa läppäreissä ja valmiissa pakettikoneissa ovat jo jonkinlaiset ajurit asennettuna koneelle, joten oldskool-tavan vastaiseksi aivan ensimmäiseksi ei näytetäkään asentavan enää kunnollisia näytönohjaimen ajureita, vaan se tärkein elementti nykypäivänä, eli tietoturva. Tämän kategorian ohjelmat nappasivat top 25 -listasta ison siivun, vieden mm. neljä viidestä kärkipaikasta. Suosituimmat virustorjuntaan liittyvät ohjelmat olivat: Avast! (sekä suomenkielinen versio Avast!sta), AVG sekä Avira Antivir. Myös palomuurit olivat suosittuja, vaikka moni ilmeisesti luottaakin Windowsin omaan palomuuriin -- listalle pääsivät sekä Sygate Personal Firewall että ZoneAlarm.

Seuraavaksi selain...


Kun tietoturva on viritetty kuntoon, on seuraavana vuorossa se kaikkein tärkein yksittäinen "käyttöohjelmisto", eli perus-IE:tä mieluisampi selain. Sekä Opera että ennenkaikkea Firefox (myös suomenkielinen Firefox komeilee listalla) löytyvät 25 suosituimman ohjelman listalta. Ilmeisesti Chrome on Googlen omalla sivulla niin hyvin esillä, että sitä ei juurikaan sivujemme kautta asenneltu.

...ja loput selaimeen tarvittavat kilkkeet


Selain alkaa nykypäivänä olemaan varsin vaisu esitys ilman Adoben lisäosia, joten listalta löytyivät luonnollisesti myös sekä Flash IE:lle että Adobe Reader PDF-tiedostojen avaamista varten. Vanhan sydäntä lämmittää myös se, että ns. vaihtoehtoinen PDF-softakin löysi tiensä listalle -- Foxit PDF Reader asentui tänäkin jouluna kymmeniin tuhansiin koneisiin sivujemme kautta.

Windows Media Player vaihtoon..


Ilmeisesti joulun välipäivinä aikaa oli sen verran runsaasti, että videotoisto piti saada kuntoon sekin varsin pian koneen asennuksesta -- listalle pääsivät mediasoittimista VLC, BSPlayer sekä Media Player Classic. Ja luonnollisesti myös vanha kunnon kaikkien video koodekkien äiti, FFDSHOW, löytyi listalta.

Kaista käyttöön


Videotoistoon näyttäisi nykypäivänä liittyvän kiinteästi myös toinen suosittu ohjelmakategoria, eli P2P. Top 25 -listalla majailevat sekä uTorrent että (hieman yllättäen?) vanha sotaratsu DC++. Myös Limewiren pääseminen listalle oli sekin pienoinen yllätys.

Ja sitten ne loput


Loput softat edustavat varsin sekalaista seurakuntaa erilaisista ohjelmaryhmistä. Suomessa megasuosittu pikaviestin MSN Messenger eli tuttavallisemmin "Mese" ei taida olla kenellekään yllätys tälläkään listalla. Samaan pikaviestinten rynnistykseen mahtuu myös Skype, joka ylsi nippanappa Top 25 -listalle.
Mielenkiintoisia ovat kuvankäsittelyohjelmat, joiden nousu suosituimpien ohjelmien listalle, ohi mm. kuvankatseluohjelmien, on aika suuri mysteeri -- elleivät sitten Windowsin integroidut kuvankatseluominaisuudet ole nykyisin jo sillä tasolla, että tarvetta erillisille ohjelmille ei juuri ole. Listalle pääsivät kuvankäsittelyohjelmista sekä GIMP että Paint.net.
Myös pakkausohjelmat tunkivat listalle, edustajinaan tunnetuimmat eli WinRAR sekä WinZIP. Hieman yllättävää oli ilmaisten vaihtoehtojen, kuten 7-Zipin puuttuminen listalta.
Muista ohjelmista listalle pääsivät myös erilaiset puhdistusohjelmat, kuten EasyCleaner sekä CCleaner. Ja "sekalaiset"-ryhmään paketoitaneen Applen iTunes, poltto-ohjelmien kestosuosikki Nero sekä VPN-yhteysohjelma Hamachi.
Siinäpä sitä, paketoituna loppuvuoden softasuosikit download.fi:stä. Toki lista on sinänsä vinoutunut moneenkin suuntaan -- monet lataavat ohjelmansa suoraan ohjelmien kotisivujen kautta tai muista latauspalveluista, mutta uskomme, että lista kuvastaa kuitenkin varsin hyvin sitä, millaisia ohjelmia ihmiset Windows-koneisiinsa asentavat. Latauksiahan palvelumme kautta kertyy yli viisi miljoonaa vuodessa.

Mitä listalle?


Toivomme aina myös käyttäjiltämme ideoita palvelujemme kehityksestä, joten olisikin mielenkiintoista kuulla mitä ohjelmia download.fi:stä ei tällä hetkellä vielä löydy, jotka kuuluvat teidän omalle "pakko asentaa uuteen koneeseen"-listallenne?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.