UFC haastaa luvattomat nettijakelijat oikeuteen

Kaarlo Räihä
6. tammikuuta, 2010 11:28

Suomessa kamppailulajien televisiointia ei juuri harrasteta, mutta Yhdysvalloissa tilanne on toinen. Atlantin toisella puolella maksulliset lähetykset keräävät parhaimmillaan miljoonia katselijoita, mutta maksavien asiakkaiden lisäksi joukkoon mahtuu myös niitä kuluttajia, jotka katsovat tapahtumat luvatta ilmaiseksi.
MMA-tapahtumia järjestävä UFC (Ultimate Fighting Championship) on nyt saanut tarpeekseen vapaamatkustajista, ja UFC:n toimintaa johtava Dana White kertoi tällä viikolla tulevista oikeustoimista, joiden kohteena ovat ne henkilöt ja internet-sivustot, jotka jakelevat luvatta UFC:n tuottamaa videosisältöä.
UFC:n oman selvityksen mukaan esim. UFC 106 -tapahtumaa jaettiin suorana luvatta ainakin 271 webbistreamin avulla ja luvattomia katselijoita oli ainakin 140 000 henkilöä. Lisäksi otteluiden nauhoituksia jaetaan luvatta eteenpäin useiden P2P-sivustojen kautta, joten ottelut ovat haluttua tavaraa luvattomien lataajien keskuudessa. Maksaneita katselijoita UFC 106 -tapahtumalla oli noin 350 000 kappaletta, johon suhteutettuna luvattomia katselijoita oli todella paljon.
Whiten mukaan luvattomien jakelijoiden jahtaaminen ei ole helppoa tai halpaa, ja todennäköisesti se maksaa UFC:lle enemmän kuin mitä he saavat rahaa uusista maksavista katsojista. White pitää kuitenkin tärkeänä sellaisen ilmapiirin luontia, jossa ihmiset eivät halua ladata tai katsella enää UFC-tapahtumia luvatta.
Nykyisellään yhden UFC-tapahtuman katselu laillisesti maksaa Yhdysvalloissa 44,95 dollaria. Korkean hinnan vuoksi varsinkin monet nuoret katselevat otteluita luvatta internetin avulla, koska he eivät pääse ikänsä takia esim. baariin katselemaan otteluita.
Luvattomien katselijoiden jahtaaminen ei saa kuitenkaan kaikilta tahoilta kannatusta, ja mm. otteluita kommentoiva Joe Rogan pelkää oikeustoimien tukahduttavan uusia innovaatioita ja haittaavan internetin kehitystä.
Oikeustoimien ohella UFC lobbaa NFL:n, MLB:n ja NCAA:n kanssa Yhdysvaltoihin tiukempia tekijänoikeuslakeja, jotta luvattomien katselijoiden määrää saataisiin vähennettyä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.