Piratismin pelko esti elokuvan Oscar-kampanjan

Kaarlo Räihä
6. tammikuuta, 2010 12:34

Sci-fi-piireissä erinomaisen vastaanoton saanut Moon-elokuva ei välttämättä nappaa yhtään ainutta Oscar-palkintoa, koska elokuvan jakelusta Yhdysvalloissa vastaava Sony ei laittanut piratismin pelon vuoksi jakeluun Moonista ainuttakaan screener-kopiota. Tämän takia monet Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenet eivät ole vielä nähneet koko elokuvaa, ja tämän seikan uskotaan heikentävän elokuvan menestysmahdollisuuksia Oscar-kisassa.
Euroopassa Moonin DVD- ja Blu-ray-versiot tulivat myyntiin jo marraskuussa, mutta Yhdysvalloissa optiset levyt pääsevät kauppojen hyllyille vasta ensi viikolla. Sonyn edustajan mukaan Moonin tapaiset elokuvat päätyvät nopeasti luvattomaan jakeluun, jonka takia screenereitä ei haluta laittaa jakoon ennen elokuvan päätymistä kauppoihin.
Sonyn esittelemät perustelut ontuvat kuitenkin pahasti, sillä elokuvasta on jaossa jo useita luvattomia kopioita, joiden lähteenä toimivat Euroopassa myyntiin tulleet levyt. Täten luvatonta nettilataamista harrastavat tahot voivat siis ladata elokuvasta halutessaan hyvälaatuisen luvattoman kopion, ja samalla myös piraattikopioita kauppaavat tahot voivat monistaa elokuvaa, joten screenereiden jakamatta jättäminen tuntuu näiden seikkojen valossa oudolta.
Elokuvan ohjannut Duncan Jones on luonnollisesti hyvin pettynyt Sonyn toimiin. Jones avautui huonosta kohtelusta joulukuun lopulla, kun hän twiittasi asioiden surkeasta tilasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.