Panasonic ja Sony taikoivat lisää tallennustilaa Blu-ray-levyille

Kaarlo Räihä
2. tammikuuta, 2010 23:32

Blu-ray-levyille tallentamisessa voi tapahtua pian pieni edistysaskel, sillä Panasonic ja Sony ovat kehittäneet yhdessä uuden virheentunnistuskeinon, jonka avulla Blu-ray-levyn yhdelle kerrokselle voitaisiin tallentaa 33,4 gigatavun edestä dataa.
i-MLSE-nimellä kulkeva tekniikka perustuu Maximum Likelihood Sequence Estimation -algoritmiin, jonka avulla levyjen virheenkorjausta voidaan tehostaa huomattavasti. Tekniikan hyödyntäminen ensimmäisessä Blu-ray-määrityksessä ei ollut kuitenkaan mahdollista, koska sen vaatimaa laskentatehoa ei olisi ollut saatavilla kaikissa laitteissa, mutta viimeaikaisten edistysaskelin myötä tekniikka voidaan nyt liittää osaksi Blu-ray-standardia.
Keksinnön paras puoli on se, että toimii ainakin teoriassa useimmissa nykyisissä Blu-ray-soittimissa ja -asemissa, koska levyn lukemiseen tarkoitettua optiikkaa ei tarvitse vaihtaa, vaan tarpeellisen laskentatehon omaavat laitteet voidaan päivittää yhteensopiviksi ohjelmistopäivityksen avulla. Sony lobbaakin parhaillaan i-MLSE:tä mukaan seuraavaan Blu-ray-määritykseen, jotta tekniikka saataisiin pian käyttöön.
Kaksikerroksisille levyille dataa voitaisiin uuden tekniikan avulla tallentaa 66,8 gigatavun verran, joka olisi eduksi erityisesti tulevien 3D-elokuvien kanssa, koska ne vaativat enemmän tallennustilaa kuin nykyiset 2D-elokuvat. Elokuvien lisäksi suuremmasta tallennuskapasiteetista hyötyisivät esim. PlayStation 3 -pelikonsolin pelit.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.