Elokuvastudiot voittivat isoHunt-sivuston oikeudessa

Kaarlo Räihä
25. joulukuuta, 2009 13:30

Torrent-tiedostojen etsintään käytettävä isoHunt-sivusto on kokenut ensimmäisen merkittävän oikeustappion, kun Kalifornian oikeuslaitos totesi sivuston ja sitä pyörittävän Gary Fungin syyllisiksi tekijänoikeusrikosten avustamiseen.
Vuoden 2006 syyskuussa käynnistyneen oikeustaistelun takana ovat elokuvastudiot Columbia, Disney, Tristar, Twentieth Century Fox, Universal ja Warner Bros., joiden mukaan isoHunt hyötyy taloudellisesti sitä käyttävien ihmisten tekemistä tekijänoikeusrikoksista.
Fungin mukaan isoHunt-sivustoa voi verrata Googleen, eikä sivusto täten ole lakien vastainen. Oikeuslaitos ei kuitenkaan ollut asiasta samaa mieltä, ja Fungin tilannetta pahensivat todisteet, joiden mukaan hän oli muiden ylläpitäjien kanssa neuvonut sivuston keskustelupalstalla ihmisiä tekijänoikeuksien rikkomisessa ja tarjonnut sivustollaan mm. Top 20 -listaa luvattomista elokuvista. Tämän avustamisen myötä Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki ei suojele sivustoa tai Fungia, ja oikeus totesi heidät täten syyllisiksi (PDF).
Koska isoHunt-sivusto ja Fung sijaitsevat/asuvat Kanadassa, ei Yhdysvalloissa annettu tuomio vaikuta sivuston toimintaan välittömästi. Muiden vastaavien torrent-hakukoneiden tulevaisuus Yhdysvalloissa vaikeutuu kuitenkin jonkin verran, koska niiden on jatkossa noudatettava tiukkoja ehtoja, jotta ne voivat nauttia DMCA-lain tuomasta turvasta.
Fung voi valittaa oikeuden päätöksestä, mutta toistaiseksi hän ei ole paljastanut suunnitelmiaan tämän oikeustaistelun osalta. Yhdysvaltojen lisäksi isoHunt-sivuston tulevaisuudesta kiistellään myös Kanadassa, jossa sivuston vastustaja on levyteollisuutta edustava CRIA (The Canadian Recording Industry Association).

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.