Opera-selaimesta julkaistu uusi nopea testiversio

Kaarlo Räihä
23. joulukuuta, 2009 11:46

Opera-selaimen käyttäjät saivat eilen mieluisan joululahjan, kun selainta kehittävä Opera Software teki selaimestaan uuden 10.5-julkaisun.
Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille julkaistu testiversio pitää sisällään uudet Carakan-, Presto 2.5- ja Vega-moottorit, joista ensimmäinen nopeuttaa Javascript-koodin suoritusta selvästi ja viimeinen mahdollistaa tulevaisuudessa sivujen renderöimisen näytönohjaimien avulla.
Carakan tuoma nopeuslisä on huomattava, sillä Operan omissa testeissä uusi Javascript-moottori on jopa seitsemän kertaa nopeampia kuin Opera 10.10 -selaimen vastaava Javascript-moottori. Yrityksen omien testien lisäksi nopeuslisän ovat havainneet muutkin tahot, ja muutoksien myötä mm. GMail-sähköpostin käyttäminen onnistuu aiempaa jouheammin. Muihin selaimiin verrattuna uusi Opera on esim. Sunspider-testissä hieman nopeampi kuin Chrome tai Safari, ja se on huomattavasti vauhdikkaampi kuin Internet Explorer tai Firefox.
Presto 2.5:n myötä selain tukee entistä paremmin esim. HTML 5- ja CSS3-standardeja, jotka mahdollistavat aiempaa dynaamisempien web-sivustojen luomisen.
Grafiikan piirtämisestä vastaava Vega on puolestaan huomattavasti vauhdikkaampi kuin Opera 10.10 -selaimen vastaava toteutus, ja esim. Futuremarkin Peacekeeper-testissä 10.5-versio saa yli kolme kertaa kertaa enemmän pisteitä, vaikka Futuremark ei edes huomioi Operan mukaan kovimpia graafisia testejään Peacekeeper-pisteissä. Vegan toimintaa nopeutetaan tulevaisuudessa vielä lisää näytönohjaimen avustuksella, joten lisävauhtia on luvassa jatkossakin.
Vauhdin lisäksi 10.5-versio sisältää muitakin uudistuksia, kuten erilaisten varoitus- ja huomioikkunoiden muuttaminen välilehtikohtaisiksi (välilehden vaihtaminen onnistuu siis varoitusikkunoista huolimatta), Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiä koskevat graafiset muutokset sekä haku- ja osoitekenttiin tehdyt päivitykset.
Koska kyseessä on testiversio, voi 10.5-julkaisua kaatua normaalia useammin ja sen kanssa voi esiintyä myös muitakin omituisuuksia, joten julkaisu on suunnattu kokeilunhaluisille ihmisille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.