BPI: Luvaton lataaminen ei ole laskussa

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2009 16:35

DRM-suojauksien katoamisen ja tiukentuvien lainsäädäntöjen myötä monet tahot uskoivat luvattoman lataamisen suosion laskevan musiikin osalta, mutta ainakaan Britanniassa ei ole näin käynyt, jos levyteollisuutta edustavan BPI:n julkaisemat luvut pitävät paikkaansa.
Luvut perustuvat Harris Interactiven tekemään kyselyyn, johon vastasi viime kuussa 3 442 britannialaista. Kyselyn perusteella tekijänoikeudella suojattua musiikkia lataa noin kolmasosa vastaajista (29,4 prosenttia) ja suosituin luvattoman lataamisen keino on P2P-ohjelmien käyttäminen. P2P-ohjelmien käyttäjät lataavat kuukaudessa luvattomasti noin yhdeksän tekijänoikeudella suojattua kappaletta ja vuodessa britannialaiset tekevät yhteensä noin miljardi luvatonta musiikkilatausta.
P2P-ohjelmien suosio ei ole kuitenkaan juuri muuttunut viime aikoina, ja se on saamassa tulevaisuudessa kilpailijoita mm. maksullisista latauspaikoista, uutisryhmistä ja tavallisista webbilatauksista, joiden kaikkien suosio on kasvanut selvästi luvattomien lataajien keskuudessa. Kasvua on luvassa myös jatkossa, sillä vastaajat kertoivat vain lisäävänsä luvattomien latausten määriä jatkossa.
BPI:n toimintaa johtava Geoff Taylor oli luonnollisesti pettynyt kyselyn tuloksiin. Taylor toivookin lainsäädännöllisten muutosten vauhdittamista, jotta luvaton lataus saadaan kuriin ja samalla laillisten musiikkilataamoiden suosio kasvuun. Taylorin mukaan on myös tärkeää ottaa lainsäädännössä huomioon kaikki luvattoman lataamisen keinot, eikä keskittyä ainoastaan P2P-lataamisen rajoittamiseen, jotta tilannetta saadaan parannettua.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.