DRM-sekoilu pilasi Avatar-leffan näytöksiä

Kaarlo Räihä
18. joulukuuta, 2009 12:48

3D-elokuvien suunnannäyttäjäksi tituleerattu Avatar on saapunut tällä viikolla elokuvateattereihin, mutta aivan ongelmatonta elokuvan katselu ei ole ollut kaikkialla, vaan Saksassa näytöksiä jouduttiin perumaan, koska elokuvan näyttämistä varten tarvittavien DRM-suojauksien purkaminen ei onnistunut odotetulla tavalla.
Tiettävästi ongelmien syynä ovat digitaalisten elokuvien näyttöoikeuksia hallinnoivan Deluxe Digital -yrityksen tekemät virheet, joiden seurauksena elokuvateatterit eivät saaneet käyttöönsä toimivia purkuavaimia, joten elokuvia ei voitu täten näyttää katselijoille. Cinestar-elokuvateatteriketjun mukaan ongelmat ovat jo korjaantuneet, joten Avatarin tulevissa 3D-näytöksissä kaiken pitäisi toimia oikein.
Jossain elokuvateattereissa lipun ostaneille kuluttajille tarjottiin lipun hinnan palauttamisen ohella mahdollisuutta katsella elokuvan kaksiulotteinen versio. Tässä versiossa ongelmia ei ollut, koska kyseiset kopiot toimitettiin teattereihin filmikeloilla, joita ei ole suojattu millään tavalla.
Elokuvateattereille ja -studioille digitaalisten elokuvien jakelu on kuitenkin helpompaa, koska digitaaliset elokuvat voidaan tallentaa kiintolevyille, jotka ovat halvempia ja pienempiä kuin filmikelat. Elokuvastudiot voivat lisäksi suojata elokuvat DRM-suojauksilla, ja täten estää esim. elokuvien luvattomat ennakkonäytökset.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.