Anssi Kela korvasi muiden tavoin levykaupan Spotifylla

Kaarlo Räihä
18. joulukuuta, 2009 15:29

Keskustelu Spotifyn tuomista muutoksista musiikkimarkkinoille on jälleen jatkunut, ja tällä kertaa kynään on tarttunut muusikko Anssi Kela, joka on julkaissut blogissaan mietteitään Spotifyn vaikutuksista.
Kelan kertomus lähtee liikkeelle iPhoneen asennetusta Spotify-sovelluksesta, jonka avulla miljoonien kappaleiden musiikkiarkistoa voi kuunnella lähes missä tahansa. Musiikinkuluttaja-Kela pitää Spotifyn mobiiliversiota loistavana keksintönä, mutta musiikintekijä-Kela on huolissaan ohjelman vaikutuksesta levymyyntiin. Kela kertoo itse ettei hän ole ostanut viimeisen puolen vuoden aikana ainuttakaan fyysistä levyä, vaan musiikit on kuunneltu Spotifyn kautta.
Kelan tekemän Facebook-kyselyn perusteella Kelan lisäksi myös monet muut henkilöt ovat hyljänneet kappaleiden ostamisen, ja siirtyneet pelkästään Spotifyn kautta tapahtuvaan kuunteluun, joka ei juuri lihota artistien tilipusseja.
Kela ihmetteleekin, miten levy-yhtiöt ovat tehneet Spotifyn kanssa sopimuksia, joissa artisti joutuu kärsimään. "Asia, jota minä musiikintekijänä ihmettelen on tämä: miten on mahdollista, että minun puolestani on voitu tehdä näin vitun paska diili?"
Monet tahot ovat kuitenkin puolustaneet Spotifyta sanomalla, että vähäinenkin rahantulo on parempi asia kuin ilman korvauksia jääminen. Kelan näkökanta tähän asiaan ei ole kuitenkaan yhtä positiivinen: "Tähän levy-yhtiömies saattaisi vastata, että on tuokin parempi kuin ei mitään. Niinpä. Sehän tässä juuri hirvittääkin: tekijöille annetut vaihtoehdot ovat joko naurettavat euron murto-osat tai ei mitään. Siihen, että ihmiset hankkisivat musiikkinsa pääasiallisesti levykaupasta, ei ole enää paluuta. Jäljellä on vain kelvottomia vaihtoehtoja."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.