Blu-ray 3D valmistui - PS3 tuettuna

Kaarlo Räihä
17. joulukuuta, 2009 21:58

3D-tekniikan kehityksessä on saavutettu jälleen yksi merkkipaalu, sillä Blu-ray-tekniikan kehityksestä vastaava Blu-ray Disc Association (BDA) kertoi tänään saaneensa Blu-ray 3D -formaatin tekniset määritykset valmiiksi.
Kuten eri tahot ovat aiemmin kertoneet, käytetään 3D-videoiden pakkaukseen MVC-AVC-formaattia, joka on H.264/MPEG-4 AVC -standardista jatkojalostettu versio ja se on tarkoitettu erityisesti stereoskopisten videoiden pakkaamiseen. Videosta pakataan levylle sekä oikean että vasemman silmän versiot, joten soittimien ei tarvitse laskea syvyysvaikutelmaa, vaan ainoastaan toistaa video.
Blu-ray 3D on BDA:n mukaan taaksepäin yhteensopiva nykyisten Blu-ray-soittimien kanssa, joten 3D-elokuvia saa ainakin teoriassa toistettua kaksiulotteisina nykyisillä Blu-ray-soittimilla. Elokuvastudiot voivat kuitenkin päättää tukevatko he 3D-elokuvan toistoa myös nykyisillä 2D-soittimella vaiko ainoastaan 3D-soittimilla, joten kaikissa elokuvissa ominaisuutta ei välttämättä nähdä. BDA ei myöskään paljastanut toimivatko uudet 3D-julkaisut varmasti kaikilla nykyisillä Blu-ray-soittimilla vaikka studiot näin haluaisivat, joten markkinoilla saattaa olla soittimia, joissa 3D-julkaisut eivät toimia.
Nykyisistä Blu-ray-soittimista ainoa 3D-toistoa tukeva laite on vähemmän yllättäen Sonyn PlayStation 3 -pelikonsoli, joka saa 3D-tuen firmware-päivityksen muodossa. Tulevista stand alone -mallisista Blu-ray 3D -soittimista ei toistaiseksi ole kerrottu mitään varmoja tietoja, mutta BDA:n mukaan kyseiset soittimet toistavat nykyisiä kaksiulotteisia Blu-ray-elokuvia, joten molemmille formaateille ei tarvitse hankkia erillistä soitinta, vaan 3D-tuella varustettu soitin toistaa molemmat formaatit.
1080p-resoluutiolla tallennettavan videon ohella 3D-ominaisuuksia voidaan elokuvissa hyödyntää esim. menuissa ja tekstityksissä, joihin saa tarvittaessa hieman lisäsyvyyttä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.