Welho aloittaa kaapeliverkossa 3D-lähetykset

Kaarlo Räihä
15. joulukuuta, 2009 15:26

Kolmiulotteisten TV-lähetysten buumi on nyt rantautunut myös Suomeen, sillä pääkaupunkiseudulla toimiva kaapelioperaattori Welho julkaisi tänään tiedotteen, jonka mukaan operaattorin tavoitteena on aloittaa ensi vuoden aikana kaapeliverkossaan kaupalliset 3D-lähetykset.
Koska TV-lähetyksissä käytettävästä 3D-standardista ei ole maailmanlaajuisesti tehty vielä päätöksiä, on Welho päättänyt aloittaa testilähetykset autostereoskooppisessa formaatissa, jossa katseluun tarvitaan oikeanlainen TV, mutta katselulaseja ei tarvita. Tiedotteen mukaan "Welho on tiettävästi ensimmäinen kaapelioperaattori maailmassa, joka lähettää verkossaan autostereoskooppista kuvaa" ja tekniikan toimivuutta voi käydä katsomassa Sanomatalon Welho Storessa, jossa esillä on kaapeliverkon kautta lähetyksiä vastaanottava Philipsin WOWvx -näyttö.
Kuluttajille tulevaisuudessa tarjottavat lähetykset ovat kuitenkin todennäköisemmin toteutettu passiivilaseja vaativalla tekniikalla, joiden katseluun kelpaavia näyttöjä ja televisioita pitäisi ilmaantua kauppoihin enemmänkin ensi vuoden aikana.
"Welhon verkkoon liittyneet kodit ovat aina olleet etuasemassa uusien palvelujen suhteen, sillä näemme yhtenä tehtävänämme tuoda asiakkaillemme kaiken sen uuden ja kiinnostavan, mitä televisio voi tarjota. Koska olemme panostaneet merkittävästi verkkomme suorituskykyyn, voimme tuoda nopeasti tarjolle kiehtovia palveluita ja tuotteita, joita alan tekninen kehitys mahdollistaa. Olimme ensimmäisten joukossa liikkeellä myös digitaalisten HDTV-palvelujen tehdessä tuloaan, ja nyt olemme valmiina jälleen uuteen mullistukseen television kehityksessä" toteaa Welhon liiketoimintajohtaja Johan Flykt yrityksen tiedotteessa.
Welhoa järjestelmän toteutuksessa ovat auttaneet Teleste Oy ja Stereoscape Oy, joista ensimmäinen on toteuttanut kaapeliverkossa käytettävän 3D-videon siirtotekniikan ja jälkimmäinen on toimittanut näytettävät 3D-videot.
Tiedotteen perusteella ensimmäiset 3D-lähetykset ovat kansainvälisiä urheilutapahtumia ja konsertteja, joten parhaassa tapauksessa esim. ensi kesänä pelattavat jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut nähdään Suomessakin kolmiulotteisina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.