Tekijänoikeuksien muutosehdotus hermostutti muusikot pahemman kerran

Lauri Jämsä
8. joulukuuta, 2009 13:21

Uusi Suomi uutisoi eilen opetusministeriössä valmisteltavasta tekijänoikeuksien muutosesityksestä, jonka myötä työnantaja saisi oikeuden teokseen tai teoksen esitykseen, joka on syntynyt tai tapahtunut työaikana. Työnantajalla olisi myös lupa muunnella ja käyttää teosta sekä luovuttaa sen käyttöoikeudet eteenpäin, vaikka taiteilija ei antaisi siihen omaa suostumustaan.
Iso joukko tunnettuja suomalaismuusikkoja kritisoi Vasemmistoliiton kanssa muutosesitystä kovin sanoin. Asian puolesta tehdyssä vetoomuksessaan muusikot kirjoittavat muun muassa, että heitä ei ole lainvalmistelussa kuultu lainkaan tai edes haluttu kuulla. He myös muistuttavat, että tekijänoikeudet ovat elintärkeä osa muusikkojen toimeentuloa, joskus jopa ainoa tulonlähde.
Vaikka muusikkojen asema on ollut vetoomuksen mukaan heikko jo entuudestaankin, tähän asti heillä on ollut kuitenkin mahdollisuus neuvotella itse tekijänoikeuksistaan.
Uusi Suomi -verkkolehden alkuperäisestä uutisesta löytyy täydellinen lista vetoomuksen allekirjoittaneista artisteista, joita ovat muun muassa Kauko Röyhkä, Maija Vilkkumaa, Ismo Alanko, Antti Tuisku, Olavi Uusivirta, Lauri Tähkä, Jori Sjöroos, Lauri Ylönen, Paula Vesala ja Mira Luoti.
"Tämä lakimuutos romahduttaisi neuvotteluasemat olemattomiin, sillä työnantajapuolen kannattaisi pidättäytyä sopimusneuvotteluista, koska oikeudet saisi suoraan lain nojalla! Esimerkiksi keikkamyyjä voisi päättää julkaista livelevyn myymänsä bändin keikasta, kysymättä artistilta, ja maksamatta artistille mitään", vetoomuksessa kerrotaan.
"Nykytila on ollut melko ongelmaton, miksi korjata jotain joka ei ole rikki? On selvää, että tässä on taustalla porvarihallituksen ideologinen halu siirtää tuloja ja omistusoikeuksia työntekijöiltä yrityksille", kritisoi puolestaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.