Matti Robinson
7. joulukuuta, 2009 16:23
Joulukuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1999, eli tarkalleen kymmenen vuotta sitten, alkoi yksi modernin tiedostojaon kannalta tärkeimmistä tapahtumaketjuista. Yhdysvaltain musiikkialan etujärjestö RIAA (Recording Industry Association of America) haastoi suositun Napster-vertaisverkkopalvelun oikeuteen. AfterDawn uutisoi jo tuolloin merkittävästä oikeustaistelusta ja hurjista korvausvaatimuksista.
Ympyrä sulkeutui lopullisesti vasta muutama vuosi sitten, kun Napsteriin sijoittanut Bertelsmann maksoi viimeiset korvaukset RIAA:lle. Alkuperäinen Napster-palvelu sulkeutui jo vuonna 2001, mutta heräsi henkiin myöhemmin muiden yrityksien omistuksessa laillisena musiikkipalveluna.
Napster-oikeusjuttu oli alkusoittoa RIAA:n sodasta musiikkipiratismia vastaan. Edelleen jatkuva sota on poikinut tuhansia ja tuhansia haasteita, niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä vastaan. Vaikka syytteet ovat johtaneet lienee useiden miljardien korvauksiin, niin sen onnistumisesta voidaan olla helposti eri mieltä. Vertaisverkkojen suosio on kasvanut viime vuosituhannelta vähintään yhtä paljon kuin RIAA:n korvausvaateet. Samalla piratismin vaihtoehdoiksi on kehitelty useita laillisia ja jopa maksuttomia vaihtoehtoja.
Olemme kertoneet hiljattain RIAA:n yhteenotoista muun muassa The Pirate Bayn, Joel Tenenbaumin ja Jammie Thomasin kanssa.