Avoimen WLAN-tukiaseman omistajalle tekijänoikeuslaskua 8 000 puntaa

Kaarlo Räihä
29. marraskuuta, 2009 15:07

Monissa maissa kiristyvien tekijänoikeuslakien myötä kuluttajien keskuudessa on herännyt pelko WLAN-yhteyksien väärinkäytöistä, kun luvatonta lataamista harrastavat tahot käyttävätkin tekijänoikeusloukkauksiin toisten ihmisten internet-yhteyksiä, jolloin internet-yhteyden omistaja joutuu maksamaan tekijänoikeuskorvauksia. Britanniassa tämä uhka on nyt käynyt toteen, kun pubin omistaja määrättiin maksamaan 8 000 punnan (noin 8 800 euron) korvaukset luvattomasta lataamisesta.
Kyseinen pubi tarjoaa monien muiden ravitsemusliikkeiden tavoin asiakkailleen ilmaista WLAN-yhteyttä, jota asiakkaat voivat hyödyntää haluamallaan tavalla. Nähtävästi kaikki WLAN-yhteyttä hyödyntäneet tahot eivät kuitenkaan noudattaneet tekijänoikeuslakia, vaan he käyttivät ilmaista internet-yhteyttä tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomaan jakeluun. Pubin epäonneksi tekijänoikeusjärjestöt onnistuivat jäljittämään lataukset, ja asiasta käytiin kesän aikana oikeustaistelu, jonka seurauksena WLAN-yhteyttä tarjoavan pubin pitää maksaa 8 000 punnan tekijänoikeuskorvaukset asianomistajille.
Kyseessä on tiettävästi Britannian ensimmäinen tapaus, jossa avoimen WLAN-yhteyden tarjoaja on joutunut maksumieheksi muiden tekemien tekijänoikeusloukkausten takia. Professori Lilian Edwards pitää oikeuden päätöstä vääränä, koska maan nykyinen lainsäädäntö ei hänen mukaansa erottele tällaisia WLAN-tukiaseman tarjoajia internet-operaattoreista. Täten molemmat ovat lain näkökulmasta julkisia palveluntarjoajia, eikä heitä voida täten tuomita asiakkaidensa toimista.
Pubin omistan pyynnöstä pubin nimeä ja sijaintia ei ole julkistettu, joten rikosten tekopaikasta ei ole toistaiseksi tietoa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.