Google esitteli Chrome-käyttöjärjestelmän

Kaarlo Räihä
19. marraskuuta, 2009 21:24

Googlen julkaisi tänään järjestetyssä lehdistötilaisuudessa odotetusti tietoja yrityksen Chrome-käyttöjärjestelmästä. Avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmää Googlen puolelta esittelivät tuotehallinnan varapääjohtaja Sundar Pichai ja käyttöjärjestelmän kehitystyötä johtava Matthew Papakipos.
Varsinaista Beta-versiota Google ei käyttöjärjestelmästä julkaissut, mutta kaikki halukkaat voivat tutusta käyttöjärjestelmän lähdekoodeihin ja lopullinen tuote on tarkoitus julkaista noin vuoden päästä. Yritys kuitenkin demosi tapahtumassa tulevaa käyttöjärjestelmää, joka lupaa viedä ohjelmat kokonaan pilveen.
Chrome-selainta voimakkaasti hyödyntävän käyttöjärjestelmän kolme tärkeintä tavoitetta ovat nopeus, yksinkertaisuus ja turvallisuus. Käyttöjärjestelmään ei varsinaisesti tarvitse asentaa mitään ohjelmia, vaan siinä ajetaan ns. pilviohjelmia, joita halukkaat saavat rakennettua esim. HTML 5:n avulla, jos nykyiset selaimessa ajettavat ohjelmat eivät riitä. Tulevien laajennusten myötä selaimet pääsevät tarvittaessa suoraan käsiksi mm. webbikameraan ja mikrofoniin, jolloin selaimelle saa tarvittaessa toteutettua oman standardeja noudattavan videoneuvotteluohjelman.
Googlen demoama käyttöjärjestelmä käynnistyi työpöydälle seitsemässä sekunnissa ja sisäänkirjautuminen vei aikaa kolme sekuntia. Ohjelmat käyttöjärjestelmässä käynnistyvät selainten tapaan omille välilehdilleen.


HTML 5:n lisäksi ohjelmia voi toteuttaa mm. Flashin avulla ja tarvittaessa kaikki ohjelmat saa siirrettyä omiin ikkunoihinsa, jolloin ohjelmia ei tarvitse pitää samassa ikkunassa tavallisten web-sivujen kanssa, vaan kaiken saa kategorisoida haluamallaan tavalla.


Pilvikeskeisyydestä huolimatta käyttöjärjestelmä pystyy myös käsittelemään tavallisia massamuisteja, ja selaimesta pääsee kohtuullisen vaivattomasti käsiksi esim. digikameralla otettuihin kuviin.

Käyttöjärjestelmän nopeus saavutetaan Googlen mukaan karsimalla kaikki ylimääräinen pois, jolloin tarvitaan ainoastaan muokattu BIOS/firmware, kevyt käyttöjärjestelmän ydin ja sen päällä toimiva selain.

Turvallisuus hoidetaan puolestaan varmistamalla kaikkien ajettavien komponenttien allekirjoitukset, jolloin käyttöjärjestelmään ei voi lisätä helposti haittaohjelmia, koska ne eivät saa allekirjoituksen vaatimaa hyväksyntää kehittäjiltä. Jos allekirjoittamatonta ohjelmaa yritetään käynnistää, pysähtyy käyttöjärjestelmä käynnistys ja käyttöjärjestelmä palautetaan puhtaaseen tilaan.

Mahdollisia tietoturva-aukkoja vastaan taistellaan puolestaan automaattipäivitysten avulla, jotka ovat pakollisia ja takaavat sen, että kaikki laitteet ajavat aina viimeisintä ohjelmaversiota, eikä vanhoille järjestelmille tarvitse täten tarjota erillisiä tukipalveluita.
Selaimen päällä ajettavat ohjelmat eivät myöskään pääse helposti käsiksi järjestelmän muihin komponentteihin, koska Chrome-selaimen tapaan sovelluksia ajetaan omissa hiekkalaatikoissaan.

Turvallisuuden lisäämiseksi kaikki käyttäjien tallentamat tiedot salakirjoitetaan automaattisesti ja tiettyihin tiedostoihin ei anneta lainkaan kirjoitusoikeuksia.

Tavallisille kuluttajille ainoa tapa hankkia Chrome-käyttöjärjestelmä on ostaa jokin laite, jossa kyseinen käyttöjärjestelmä on mukana. Chrome-käyttöjärjestelmä ei pidä mekaanisista kiintolevyistä, vaan käyttöjärjestelmää toimitetaan ainoastaan SSD-levyjä hyödyntäviin laitteisiin.
Chromella varustettua laitetta ei ole tarkoitettu kodin ainoaksi tietokoneeksi, vaan sen kehittäjiensä mukaan kyseessä on enemmin "kumppanuuslaite". Verkkoyhteyden jatkuva käyttö ei ole laitteiden kanssa pakollista, vaan Chrome osaa säilöä tavaraa väliaikaisesti massamuistille ja myös HTML 5:n offline-ominaisuuksia tukevat ohjelmat toimivat luonnollisesti ilman verkkoyhteyttä.
Oheislaitteiden tuki ei tule olemaan Chromen osalta täydellinen, vaan tuki keskittyy niihin oheislaitteisiin, joita löytyy Chromella vakiona varustetuista tietokoneista. Tulostimien osalta Googlella on kuitenkin jokin ässä hihassaan, josta yritys ei kuitenkaan kertonut vielä lisää.
Suoritinarkkitehtuureista Chrome tukee tällä hetkellä ARM- ja x86-suorittimia, ja käyttöjärjestelmää demottiin Asus Eee -koneella, joka tarkoittanee käyttöjärjestelmän keskittyvän pääasiassa miniläppereihin.
Alla video, joka tiivistää Chrome-käyttöjärjestelmän pähkinänkuoreen

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.