Alankomaiden hallitus esittää GPS-valvontaa joka autoon

Matti Robinson
16. marraskuuta, 2009 16:38

Alankomaiden hallitus on esittänyt kilometripohjaista, paikannuksen avulla toimivaa tiemaksua, kertoo YLE Uutiset. GPS-paikannuksen avulla valvottava maksu olisi maailman ensimmäinen laajuudessaan. Sillä pyritään mittaviin hiilidioksidipäästöjen ja ruuhkien vähentämiseen.
Mikäli parlamentti hyväksyy ehdotuksen, uusi maksu otetaan käyttöön vuonna 2012. Samalla poistuvat perinteisemmät auton ostamiseen ja omistamiseen liittyvät autoverot. Hallitus on ilmoittanut tavoitteeksi 10 prosentin vähennyksen hiilidioksidipäästöissä ja ruuhkien puolittamisen.
Automatisoitu järjestelmä vaatii jokaiseen autoon erillisen GPS-paikantimen. Järjestelmä kirjaa kunkin auton kilometrit, joista lähetetään lasku auton omistajalle. Yle kertoo, että samanlaista järjestelmää on harkittu myös Suomeen.
Alankomaissa tavallisen perheauton kilometrihinnaksi tulisi aluksi 3 senttiä, joka nousisi vuoteen 2018 mennessä yli kaksinkertaiseksi 6,7 senttiin. Maksu on suhteutettu auton kokoon ja päästöihin.
Uusi järjestelmä kerää varmasti myös vastustajia. Kaiken autolla liikkumisen valvominen menee useiden mielestä liian pitkälle, jonka lisäksi polttoaineverotus mahdollistaisi miltei saman lopputuloksen. Paikannusjärjestelmällä on tosin omat hyvät puolensa. Se mahdollistaa esimerkiksi alueen tai kilometrimäärän mukaan vaihtelevan maksun.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.