Google esitteli HTTP:n korvaajaksi tarkoitetun SPDY:n

Kaarlo Räihä
14. marraskuuta, 2009 18:25

Hakujätti Google kertoi keskiviikkona Chromium-blogissa HTTP:n korvaajaksi tarkoitetusta SPDY-protokollasta, joka sekä parantaa surffailun nopeutta että tuo lisää tietoturvaa.
Jo kultaisella 90-luvulla käyttöön otettu HTTP-protokolla on edelleen ylivoimaisesti suosituin tapa internet-selaimien tiedonsiirtoon, mutta protokollan suunnittelun yhteydessä ei otettu huomioon kaikkia tulevaisuuden tarpeita, jonka takia HTTP ei sovellu parhaalla mahdollisella tavalla nykypäivän vaatimuksiin.
Googlen avoimeksi standardiksi suunnittelema SPDY tuo HTTP:n verrattuna sekä isoja että pieniä uudistuksia. Ensimmäinen isompi muutos on SSL-salauksen pakollisuus, jonka myötä kaikki SPDY-yhteydet salataan aina. Toinen isompi muutos on Gzip-pakkaamiseen pakollisuus, joka vähentää puolestaan internet-liikenteen määrää erityisesti tekstipohjaisten tiedostojen kohdalla.
Kolmas suurempi muutos liittyy yhteyksiin, joita otetaan ainoastaan yksi per palvelin. Sivujen latausnopeuden parantamista varten kaikki siirrettävät tiedostot jaetaan omiin kehyksiin, jotka voidaan siirtää halutussa järjestyksessä. Tällöin selain voi poimia aluksi sopivat tiedostot (kuten HTML- ja CSS-tiedostot), jotta sivujen renderöinti luonnistuu mahdollisimman nopeasti. SPDY:ssä palvelin voi myös suositella selaimella, missä järjestyksessä tiedostot kannattaa ladata, jotta sivustoa pääsee katselemaan mahdollisimman nopeasti.
Googlen omissa mittauksissa SPDY:n käyttäminen höyläsi parhaissa tapauksissa sivustojen latausajat puoleen, joten potentiaalia protokollassa on valtavasti.
HTTP:n korvaaminen SPDY:llä ei ole kuitenkaan helppo tehtävä, koska tuki pitäisi sisällyttää suosituimpiin selaimiin ja palvelinohjelmiin, joista varsinkin palvelimien kohdalla laskentatehoa vaadittaisiin selvästi lisää, jos tarkoitus olisi palvella samaa asiakasmäärää kuin HTTP:n kanssa. Lisäksi joidenkin mobiililaitteiden kohdalla pakkauksen ja salauksen vaatimaa ylimääräistä laskentatehoa ei välttämättä ole saatavilla, joten kaikkiin laitteisiin ja tilanteisiin SPDY ei ole paras mahdollinen valinta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.