Spotifyn maksamat "mojovat" korvaukset taas tapetilla

Kaarlo Räihä
5. marraskuuta, 2009 17:10

Tavallisille kuluttajille Spotify-musiikkipalvelu on osoittautunut käteväksi tavaksi kuunnella lempimusiikkiaan aivan ilmaiseksi. Levy-yhtiöille ja artisteille Spotify ei kuitenkaan juuri näytä tuovan rahaa, sillä Mokoma-yhtyeen Facebook-sivulle kirjoitetun viestin perusteella yhtyeen levy-yhtiönä toimiva Sakara Records tienaa sadan kokonaisen levyn kuuntelusta "mojovat" 30 senttiä.
Jos maksettu korvaus on suoraan verrannollinen soittomääriin, tarkoittaisi se sitä, että ansaitakseen 1 000 euroa, pitäisi kuluttajien kuunnella kyseisen levy-yhtiön tuotantoa noin 333 000 albumin verran. Jos yhdestä fyysisesti myydystä CD-levystä saadaan vastaavasti voittoa vaikka euron verran, menee sama raja rikki tuhannella myydyllä levyllä. Tämän perusteella Spotifyn kautta tapahtuva albumin kuuntelu ei ole juuri minkään arvoista.
Edellisen kerran Spotifyn korvaukset olivat ihmisten huulilla kesän lopulla, kun palvelun heikoista korvauksista kertoi Magnus Uggla. Spotifyn lisäksi Uggla oli katkera levy-yhtiö Sonylle, joka oli laittanut Ugglan kappaleet Spotifyn listoille, jotta Sony saisi enemmän taloudellisia voittoja.
Vaikka luvattoman P2P-levityksen osalta artistit ja yhtyeet eivät saa suoria korvauksia lainkaan, ei Spotify näytä sen paremmalta vaihtoehdolta ainakaan pienten levy-yhtiöiden kannalta.
Mokoma kommentoi nykyistä tilannetta seuraavasti yhtyeen Facebook-sivulla: "Miksi? Halusimme olla mukana kuulijan kannalta hyvässä ja myös laillisessa konseptissa. Mitään odotuksia ei rahamääristä ollut, mutta onhan tuo nyt murheellista. Jos Stam1nan ja Mokoman seuraavia levyjä ei enää osteta cd:nä tai downloadina tai jos emme keksi uutta keinoa kattaa tuotantokustannuksia, Sakaran äänitetuotanto loppuu siihen. Halvempiakin harrastuksia löytyy"

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.