Radiohead: Nettirajoitukset ainoa lääke piratismiin

Matti Robinson
5. marraskuuta, 2009 14:09

Musiikkiteollisuus pyrkii estämään piratismia kaikilla mahdollisilla -- ja mahdottomilla -- toimilla, mikä on luonnollista ja suurilta osin myös ymmärrettävää. Jotkin keinot eivät kuitenkaan tulisi toimimaan tulevaisuuden internetissä. Radiohead-yhtyeen Ed O'Brien kertoo ITN Newsin haastattelussa, että hänen mielestään ainoa tapa saada laitonta tiedostonjakamista vähennettyä on rajoittaa internetliittymien nopeutta. Revivl.com huomauttaa, että rajoittamisella olisi kuitenkin suuria negatiivisia vaikutuksia useiden internet-palveluiden käyttöön ja toimintaan.
Revivl.comin kommenttiin on helppo yhtyä, mikäli seuraa yhtään tarkemmin internet-käytön kasvua ja kehittymistä. Valtavan suuri osa internet-liikenteestä koostuu paitsi laittomaan sisällön lataamisesta ja jakamisesta, niin myös laillisten video-, televisio- ja musiikkipalveluiden käytöstä. Kaistarajoitukset heikentäisivät väistämättä esimerkiksi YouTuben tai Hulun kaltaisten palveluiden toimintaa, puhumattakaan erilaisista IPTV-palveluista.
Kaistan ja liikenteen rajoittaminen on toki helppo tapa vähentää piratismia, mutta samalla vähennetään myös hyödyllistä ja laillista toimintaa internetissä. Kuten Revivl kertoo, lopullista, toimivaa ratkaisua ongelmaan ei ole vielä löytynyt. Kuitenkin yksi, mielestäni musiikkialaa mullistanut tuote on jo nähnyt päivän valon. Spotify antaa käyttäjille mahdollisuuden kuunnella mainosrahoitteisesti musiikkia, mutta mukana on myös suoraviivaisempi tapa maksaa musiikista artisteille ja levy-yhtiöille. Kyseinen palvelu ei varmasti tyystin lopeta musiikkipiratismia, mutta se on osoitus siitä, että oikealla toimintamallilla on mahdollisuus vähentää piratismia merkittävästi.
Jäämmekin edelleen odottamaan levy-yhtiöiden aktiiviista ja innovatiivista tuotekehitystä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.